Neem een kijkje in de Eendenkooi

Hoe krijgt de kooiker het toch voor elkaar dat eenden naar de eendenkooi vliegen? Zaterdag 9 april van 14.00 tot 15.30 uur kan iedereen antwoord krijgen op deze vraag, want dan neemt de kooiker van Landschap Noord-Holland belangstellenden mee de eendenkooi in aan Korte Bosweg 47a.

De eendenkooi is een bijzondere plek waar vroeger geen pottenkijkers mochten komen. Dat was de tijd dat de eenden werden gevangen voor de consumptie. Zo gingen duizenden letterlijk ‘de pijp uit’. Tegenwoordig krijgen ze een ring om de poot en worden weer losgelaten. Zo komen we meer aan de weet waar ze heen trekken. Tijdens de excursie brengen de deelnemers een bezoek aan de kooiplas. De gids legt uit hoe de kooiker de eenden van de plas in de vangpijp lokt. Hij maakt daarbij handig gebruik van zogenaamde staleenden die het trucje kennen. Ze komen graag in de eendenkooi, want er is wat voor ze te halen! U zult ontdekken dat er behalve eenden ook allerlei andere vogels in de eendenkooi leven. Het is voorjaar, altijd weer een prachtige tijd om de natuur in te trekken! Deze excursie is overigens ook bijzonder geschikt voor kinderen.

Kosten: € 7, -, Beschermers € 4, -. Kinderen tot 12 jaar € 3,-, van beschermers € 2, -. Aanmelden voor deze excursie kan op www.gaatumee.nl. Voor deze excursie geldt ‘vol is vol’’, want het aantal deelnemers is beperkt, dit om de rust in de eendenkooi te garanderen.

De vangpijp. Foto: Dutchphoto
De vangpijp. Foto: Dutchphoto

 

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info