Niet meer van deze tijd

De term “is niet meer van deze tijd” wordt de laatste tijd veel gebruikt in onze veranderende wereld, veelal in combinatie met onderwerpen over huidskleur en/of gender.
Graag wil ik nog een onderwerp toevoegen waar deze term voor gebruikt kan of zelfs moet gebruikt worden: een wegomlegging dusdanig slecht vormgeven dat het grootste deel van het verkeer wat omgeleid moet worden kiest voor een “geitenpaadje” door en klein dorpje over een weg die als 30km zone is ingericht, inclusief de nodige Voetgangers Oversteek Paden (lees: zebrapad).

Als het nu iets is wat eenmalig is kun je je schouders ophalen en zeggen “ff de tandjes op elkaar en goed uitkijken bij het oversteken”, maar de route door `t Zand is voor veel weggebruikers het vaste alternatief geworden als de Stolperbrug gestremd is. Dat geld zowel voor in deze regio wonende automobilisten als mensen die hier niet vandaan komen. Die laatste groep bijvoorbeeld wordt door de routeplanner gewoon over de vlotbrug gestuurd en gaat zeker geen 6 tot 9 kilometer omrijden.
De regionaal wonende automobilist gaat automatisch via `t Zand, dat gebeurd gewoonlijk ook al als de brug voor scheepvaart verkeer gestremd is, en ziet waarschijnlijk niet eens de borden met de omleidingsroute.

De term “is niet meer van deze tijd” is vooral van toepassing omdat een grote groep automobilisten het absoluut niet trekken om langer onderweg te zijn als dat de routeplanner bij vertrek als aankomsttijd aangeeft.
Dat is dezelfde automobilist die , nadat hij enkele minuten of misschien iets langer voor de vlotbrug heeft moeten wachten, gefrustreerd met grote snelheid door de Keinsmerweg scheurt (want de snelheid remmende bloembakken zijn om doorstroom bevorderende redenen verwijderd gedurende de omlegging), de wegen van rechts negeert en en passant de zebrapaden over het hoofd ziet.

Deze groep van gefrustreerde automobilisten beïnvloeden dusdanig het veiligheidsgevoel van bewoners en medeweggebruikers dat je het liefst de Keinsmerweg een paar weken gaat mijden, maar dat is vrij lastig als je er zelf aan woont bijvoorbeeld.
Als je dit aanroert bij provincie (opdrachtgever) en Waaksaam(opdrachtnemer) of gemeente (wij zijn hier geen partij in want Provincie en opdrachtnemer hebben de verantwoordelijkheid) wordt verwezen naar de genomen verkeersmaatregelen.
En die verkeersmaatregelen bestaan uit een advies omleidingsroute en gedurende piekmomenten (hardwerkende toppers) verkeersregelaars bij de vlotbrug.
Met andere woorden wij hebben alles gedaan wat wij moeten doen, meer kunnen we niet doen.

Maar het aantal bijna incidenten op zebrapaden waar de argeloze voetganger  zichzelf opeens in een GTA (Grand Theft Auto) scene waant of het verkeer van rechts waar de voorzijde bijkans vanaf gereden wordt door gefrustreerde automobilisten, zijn geen incidenten die geteld worden en dus gerelateerd kunnen worden aan de verkeersveiligheid en dan met name het gebrek hieraan.  Het zal vanwege de AVG (wet op privacy gegevens) waarschijnlijk niet mogelijk zijn maar zet eens een paar dagen een webcam op de zebrapaden, doe eens een interview met de verkeersregelaars bij de vlotbrug over hoe hun het gedrag van de gefrustreerde automobilist ervaren.
Dan kan er misschien een beeld ontstaan die aangeeft dat deze situatie “niet meer van deze tijd is”. Of gaan we wachten tot die andere uitdrukking van stal gehaald moet worden: “als het kalf is verdronken dempt men de put”.

Een bezorgde dorpsbewoner

p.s. van het “30km Snelheid-Smily bord” wat ongeveer ter hoogte van de kruising Lelystraat-Keinsmerweg staat moeten waarschijnlijk na deze 3 weken de rode led`s vervangen worden, de groene worden in ieder geval een stuk minder gebruikt.

 

 

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info