Nieuwe AED apparaten vervangen alle oude

In de dorpen en stad van gemeente Schagen hangen in totaal negentig AED-apparaten. Die zijn verouderd. Daarom gaat de gemeente ze allemaal vervangen. De eerste nieuwe AED plaatst wethouder Sigge van der Veek op dinsdag 1 oktober om 14.30 uur bij het gemeentehuis aan de Laan 19 in stad Schagen.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. In dorpen en stad van gemeente Schagen zijn in dit jaar tot nu toe achttien oproepen geweest en is vier keer daadwerkelijk de AED gebruikt. De huidige AED apparaten zijn inmiddels 9 à 10 jaar oud. Vervanging van de oude apparaten is noodzakelijk, omdat het risico op een niet werkende AED steeds groter wordt. De nieuwe apparaten moeten weer ongeveer 8 jaar meegaan.

De werkgroep die zich heeft ingespannen om alle nieuwe AED’s aan te schaffen, is genodigd bij de eerste plaatsing. Deze werkgroep bestaat uit voorzitter/beheerder André Jongejan, coördinator/beheerder Henk van Loveren, Jan Kees de Leeuw, Gabriëlla Pelusi; Petra Serné; Marianne Wijnkero(pleidingen) en Theo Zutt.

In de komende weken worden alle oude AED apparaten vervangen door de nieuwe. De verwijderde apparaten worden ingenomen door het bedrijf dat de nieuwe plaatst. Waar de apparaten zich bevinden is te zien op een kaart op www.schagen.nl

Overigens is het nog steeds mogelijk om een gratis cursus te volgen voor bediening van een AED. In 2019 zijn er nog zeven herhalingscursussen en in 2020 basiscursussen. Een overzicht hiervan is ook terug te vinden op de gemeentelijke website.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info