Verslag NK Wegwielrennen in Ede

Een verslag van Tim van Engelen

Zondag 30 juni werd het Nederlands kampioenschap voor professionals verreden. Na etappekoersen in Frankrijk en Hongarije (La Route d’Occitanie, voorheen Route du Sud, en de Ronde van Hongarije) deed Adne van Engelen voor de derde keer mee aan dit NK.

In de eerdere twee uitvoeringen van 230km wist hij zich knap 170km te handhaven. Na een mooie 31e plaats in Hongarije en het uitrijden van de 4-daagse in Zuid-Frankrijk, met een excellerende Valverde en Démare, was er hoop op meer.

Over 9 ronden van ruim 25km in de voorlopers van de Hoge Veluwe werd de wedstrijd ruim binnen 5 uur afgeraffeld. Eerst was er een trage start van het peloton, waarbij een groep van zo’n 10 renners wegreed en een voorsprong opbouwde van 9(!) minuten. Na 2 ronden ging de snelheid enorm omhoog en werd er nauwelijks meer onder 50 km/u gereden, met slopend kopwerk door vooral de ploegen Sunweb en Education First Canondale. De doorkomst na ruim 170km haalde Adne nog. De 2 laatste ronden bleef hij uit zicht, en was de verwachting dat weer bij 170km was gebleven. Na de finsh bleek dat hij zich in de laatste ronden op de andere weghelft ophield ten opzichte van de ronden daarvoor. En was het prachtig nieuws dat het deze derde keer was gelukt om het NK uit te rijden. Met een mooie 52ste plaats ging hij gelijk met [voorheen]Bike-Aid ploegmaat Peter Koning over de finish.