Nominaties voor De Lier, Purmerend, Santpoort, Venhuizen en ‘t Zand

Kortebaandraverijen.nl heeft de vijf genomineerden bekendgemaakt voor de verkiezing Kortebaan van het jaar. Iedereen die zich heeft aangemeld als Vriend van de website kan vanaf nu zijn stem uitbrengen op De Lier, Purmerend, Santpoort, Venhuizen en ’t Zand. De redactie maakt de winnaar bekend via haar eigen kanalen op vrijdag 22 november om 12.00 uur.

Iedereen die zich voor het einde van het kortebaanseizoen heeft aangemeld als Vriend van de Kortebaan op Kortebaandraverijen.nl kan zijn stem uitbrengen op zijn favoriete genomineerde. Dit kan hij of zij doen door een mail te sturen naar info@kortebaandraverijen.nl. De stembus sluit op woensdag 13 november 23.59 uur.

De stem van de Vrienden telt voor 50 procent mee. Daarnaast brengt een jury van SNDR-commissarissen, deelnemers, pers en andere insiders hun stem uit. Op deze manier ontstaat een eerlijk beeld van de kortebaan die er dit jaar het meeste uitspringt. Kortebaandraverijen.nl benadrukt echter dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen goed en slecht. Voor de genomineerden is de redactie op zoek naar de perfecte middag. Daarin spelen naast organisatorische kwaliteiten en vernieuwingen ook externe factoren mee zoals het weer, de koers en de sfeer.

Het is voor het eerst dat Kortebaandraverijen.nl de winnaar niet bekendmaakt op de algemene vergadering van de Kortebaanbond. De redactie wil graag blijven vernieuwen en een alternatieve manier van bekendmaken past daar bij. De uitreiking van de wisseltrofee vindt op een later moment plaats, in overleg met de winnende vereniging of stichting.

Hieronder een kort rapport namens Kortebaandraverijen.nl van de genomineerde verenigingen.

De Lier
Nog niet zo lang geleden was de kortebaan van De Lier er eentje tussen de groten. Het was vooral aan drafsportliefhebber Gerard Koop te danken dat er steeds voldoende deelnemers waren. De velden werden meerdere malen opgevuld met Westlandse trainers die normaal de kortebanen links laten liggen. Die trainers zijn nog steeds van harte welkom, maar niet meer zo nodig als toen. De laatste jaren moet er zelfs regelmatig worden uitgeloot. Bijna elk jaar worden de lokale records van de toto-omzetten gebroken, maar zelfs dat is geen juiste afspiegeling van het werkelijke aantal bezoekers. Met behulp van de muziek in de tent vlakbij de baan is het aantal bezoeker rond 16.00 uur gigantisch. Die komen niet allemaal voor de koers, maar kunnen ook niet om de kortebaan heen. Ondertussen is Koop een nieuw en jong bestuur aan het inwerken. Dit samen gaat er ongetwijfeld voor zorgen dat De Lier nog lang niet is uitgegroeid.

Purmerend
De organisatie van Purmerend heeft al jaren het imago een buitenbeentje te zijn. Het een ‘eenmansbestuur’ van Jan Kuiper zorgt voor torenhoog prijzengeld en dito onkostenvergoedingen. Voor collega-organisaties is dit wel eens jaloersmakend. De kortebaanliefhebbers echter weten wat ze aan Purmerend hebben: een prachtig deelnemersveld, een mooie baan en prima horeca. Dat zelfs niet ten behoeve van de toto-omzet getornd wordt aan het aanvangstijdstip, wordt als zeer positief ervaren. Maar ook Purmerend denkt aan de toekomst. Vanaf volgend jaar is er een geheel nieuw bestuur die de taken van Kuiper deels gaat overnemen. Wanneer zij daarin slagen en zijn resultaten evenaren, zal dit niet de laatste nominatie van Purmerend zijn.

Santpoort
Alleen al vanwege de  toto-omzet van € 147.777,50 (!) verdient Santpoort deze nominatie. Maar er is meer wat deze keuze rechtvaardigt. De tomeloze inzet van het bestuur en zijn vrijwilligers om het beter te doen, begint steeds meer op te vallen. Het Santpoortse publiek zit ‘s morgens rond de klok van 11.00 uur al langs de baan en leeft de gehele middag intens mee. Natuurlijk wordt er gedronken, het is immers feest, maar het leidt zelden tot excessen. Dit jaar kreeg Santpoort het Nederlands kampioenschap toebedeeld. Beinvloed door een bestuursuitje naar het Engelse Ascott vierden zij dit in chique stijl. Vele, vooral prominente, bezoekers waren dan ook gekleed, zoals jaarlijks op ‘Ascott’ gebruikelijk. Het gaf het evenement nog meer aanzien. En dat aanzien was toch al op een hoog niveau, soms letterlijk en figuurlijk. De tribunes gebouwd in de tuinen en verhoogde terrassen dragen daar zorg voor. De kortebaan van Santpoort is een sieraad voor de sport.

Venhuizen
Het mag nu gerust geschreven worden. Venhuizen was tot vorig jaar, voor de kortebaanliefhebbers die niets met ‘Pinkster3’ hebben, een beetje ongezellig en vaak koud. Hoe anders was het dit jaar? En wanneer de voortekenen niet bedriegen, zal dit de komende jaren ook zo zijn. De kortebaan op de Kerkweg midden in het dorp was een schot in de roos. Wij weten niet waarom dit al niet veel eerder is besloten en wat de organisatie heeft moeten doen om dit voor elkaar te krijgen. Maar het was een verademing ten opzichte van de Westerbuurt. De bewoners langs de baan gingen er meteen in mee, vlaggen werden opgehangen en terrassen, al was het nog bescheiden, werden aangelegd. Het kan in Venhuizen vanaf nu alleen nog maar verder groeien. Maar het bleef niet alleen bij een andere nieuwe baan. Ook het prijzengeld werd net als vorig  jaar opgeschroefd. Venhuizen is niet meer het lelijke eendje van de klas. Venhuizen leeft! De kortebaan gaat er nog veel plezier aan beleven!

’t Zand
’t Zand is traditioneel de laatste kortebaan van het seizoen. De organisatie gaat daar prat op en trekt daarom nog eens alles uit de kast. Hoewel de trainers en pikeurs het seizoen soms wel een beetje zat zijn, gaan ook zij er nog één keer vol voor. Daarnaast zorgt de organisatie voor een steeds professionelere aankleding van de baan en beter prijzengeld. Ook de traditionele huldigingen verbeteren elk jaar. Het lijkt triviaal, maar ’t Zand heeft een voorzitter die als enige in zijn openingswoord ook de pers verwelkomt. De organisatie begrijpt dat kortebaanpromotie een zaak is die iedereen binnen de sport aangaat. Dit seizoen was de kortebaan van ’t Zand de meest verrassende kortebaan. Dit opgeteld met de genoemde positieve punten, maakt de nominatie meer dan verdiend.

Erelijst Kortebaan van het jaar:
2018     Nootdorp
2017      Utrecht (DSK)
2016      Purmerend
2015      Stompwijk
2014      Medemblik
2013      IJmuiden
2012      Roden
2011      Bemmel
2010      Lisse
2009      Lisse
2008      Nootdorp

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info