NS regeling: sneller maar trein minder in spits

De Nederlandse Spoorwegen (NS) werken aan de nieuwe dienstregeling die begint in 2022. Deze dienstregeling zal naar verwachting ingrijpender veranderingen met zich mee brengen dan in voorgaande jaren. Positief is dat de Intercity’s sneller in Amsterdam zijn, negatief is dat er een trein minder rijdt in de spits.

Situatie Noord Holland
Uit gesprekken met medewerkers van de regio’s heeft de NS zich een beeld gevormd van de belangen die er spelen. Daarnaast probeert de NS om de kostendekkingsgraad te verbeteren. Noord-Holland kenmerkt zich door een grote beweging in de ochtendspits richting Amsterdam en in de avondspits in omgekeerde richting.

Voordeel voor Schagen
In het eerste ontwerp van de nieuwe dienstregeling is de reistijd vanuit Schagen naar Amsterdam CS 7 minuten korter. Dit lukt door ten zuiden van Alkmaar, naast de stoptrein en de gewone intercity, een intercityplus te introduceren. Deze intercityplus stopt ten zuiden van Alkmaar alleen nog maar in Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam CS en niet meer in Heiloo, Castricum, Uitgeest en de stations in Zaanstad. Daarnaast heeft Schagen altijd het voordeel dat er voldoende zitplaatsen voorhanden zijn.

Nadeel
Het belangrijkste nadeel voor Schagen is dat in dit ontwerp de kwartierdienst in de spits komt te vervallen. Dit wordt gedaan om een betere bezetting van de treinen te realiseren, maar komt het gebruik niet ten goede. Omdat de stations tussen Alkmaar en Amsterdam-Sloterdijk niet op de intercityplus worden aangesloten zorgt het ontwerp daarnaast voor een tweedeling in de provincie.

Vervolg
De NS heeft gevraagd vanuit alle betrokken regio’s in Noord-Holland een gezamenlijke reactie te geven. Op basis hiervan gaat de NS met verder het herontwerpen van de dienstregeling 2022. Naar verwachting zal aan het einde van het jaar het definitieve herontwerp aan de regio’s gepresenteerd worden. Hierna gaat het herontwerp het traject in van inspraak. Aan het einde van dit traject in het voorjaar 2021 krijgen de regio’s nog een formele mogelijkheid te reageren op het voorontwerp dienstregeling 2022. Deze dienstregeling gaat in december 2021 in.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info