Onthulling holocaustmonument ‘Levenslicht’ in Schagen

Op 27 januari is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit gemeente Schagen, is van 24 januari tot 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op het terrein van het Crematorium aan de Haringhuizerweg 3, 1741 NC (Yardenhuis van Schagen). De opening van holocaustmonument Levenslicht is vrijdagavond 24 januari om 19.30 uur.

Het monument in deze gemeente maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust. Onder voorzitterschap van Merieke Bredewold heeft de groep vrijwilligers van het comité 40-45 Schagen zich ingespannen om het Levenslicht hier waar te maken.

Stenen

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit de gemeente Schagen zijn zij -en vele anderen met hen- tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Ademhaling

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie
Vrijdag 24 januari om 19.30 uur wordt Levenslicht onthuld op het crematoriumterrein Schagen door burgemeester Marjan van Kampen. Deze locatie is gekozen omdat hier de mogelijkheid is voor een ieder om in stilte te herdenken. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker. Daarom is het dagelijks van zonsondergang tot 23.00 te bezoeken. Het tijdelijke monument is te zien tot en met 2 februari 2020. Ieder die zich betrokken voelt, kan dit bericht als uitnodiging beschouwen voor de onthulling.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info