Op korte termijn rooit gemeente Schagen groot aantal iepen

Sinds 2005 bestrijdt gemeente Schagen de iepziekte door gemeentelijke bomen die deze ziekte hebben, te verwijderen voordat deze broedbomen kunnen worden. Het aantal aangetaste bomen door de iepziekte is hierdoor al een groot aantal jaren stabiel (tussen 50 en 70 per jaar). Door nog onduidelijk oorzaak is de iepziekte dit jaar extreem toegenomen.

Op dit moment is al bij 250 bomen en 1700 m2 bosplantsoen de iepziekte geconstateerd. Hierdoor laat gemeente Schagen de zieke bomen op zeer korte termein verwijderen. Daarnaast gaat zij onderzoeken hoe het kan dat de iepziekte dit jaar zo is toegenomen. Burgemeester Marjan van Kampen: “Het is voor ons nog een groot raadsel waarom de iepziekte zo opeens is toegenomen. Natuurlijk gaan we dat onderzoeken. Om verdere verspreiding te voorkomen, moeten wij nu snel actie ondernemen. Daarom verwijderen wij op korte termijn behoorlijk wat zieke bomen. Dit kan als gevolg hebben dat delen in onze gemeente tijdelijk een ander beeld krijgen. Natuurlijk planten wij bomen terug, maar dat zal zeker dit jaar niet meer gebeuren”.

Iepziekte

De iepziekte is een schimmel die wordt verspreidt door de iepenspintkever en door wortelcontact. De schimmel groeit in de houtvaten van de boom en deze probeert zich te beschermen door gomblazen aan te maken. Hierdoor raken de houtvaten echter verstopt waardoor de boom afsterft. In deze aangetaste bomen kan de iepenspintkever zijn eieren leggen in een gang onder de bast waardoor er broedbomen kunnen ontstaan.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info