Open monumentendag

In het tweede weekend van september, op 12 en 13 september, is de Open Monumentendag. Dit jaar heeft het evenement een wat andere vorm, vanwege de coronacrisis.

Er zijn twee digitale routes, die precies in het Monumenten-weekend online komen. De ene route is een wandeling, de andere een fietstocht. Beide routes gaan langs monumenten in Schagen en het buitengebied. De musea en de gemeente nodigen iedereen uit om deze wandeling en fietstocht te gaan doen. Dat kan in het Open Monumentenweekend, maar kan ook op een ander moment.

De routes zijn te vinden via: https://www.visitschagen.nl/te-doen/fietsen-wandelen/
De fietstocht heet ‘Monumenten fietsroute omgeving Schagen ‘.
https://www.route.nl/fietsroute/1350953/monumenten-fietsroute-omgeving-schagen
De wandeltocht heet ‘Rondje Schagen’. Zo kan toch iedereen van de monumenten genieten. Tegelijkertijd wordt voorkomen dat er te veel mensen samenkomen.

Museum Vreeburg
In het Monumentenweekend is museum Vreeburg (Loet 14, Schagen) geopend. Op beide dagen van 11.00 tot 16.30 uur. Naast de vaste collectie zijn te zien: de tentoonstelling ‘Oorlog en Verzet in en om Schagen’ en het fotoproject ‘Samen Verschillen’. De tentoonstelling schenkt aandacht aan verzetshelden waarnaar straatnamen in de wijk Muggenburg zijn vernoemd. Het fotoproject van Johan Pronk uit Sint Maartensbrug toont foto’s van personen die een relatie met elkaar hebben.

Zijper Museum
Het Zijper Museum is zondag 13 september geopend van 12.00-16.30 uur. In het museum is van alles te leren over de geschiedenis van de Zijpe. De tentoonstelling schenkt aandacht aan de kunstenaar Jan van Scorel, die droomde van een polder tussen Petten en Texel. In de interactieve tentoonstelling die uitdaagt, prikkelt en ook nog eens informatief is, steek je van alles op wat je nog niet wist over de Zijpe.

Verder zijn ook Korenmolen De Hoop (parallelweg 33 ’t Zand) en de bibliotheek van Schagen (Torenstraat 1a Schagen) op zaterdag geopend.

Gemeente Schagen heeft, in overleg met de musea, besloten om de Open Monumentendag dit jaar een andere vorm te geven. De organisaties spreken de wens uit dat het in 2021 weer anders mag zijn. Meer informatie over de Open Monumentendag staat op de website www.openmonumentendag.nl

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info