Participatieverklaringen

Maandag 20 mei heeft wethouder Joke Kruit twaalf ‘participatieverklaringen’ uitgereikt aan vluchtelingen uit Eritrea. Daarmee kunnen zij nu beginnen aan hun inburgeringscursus.

Bijna alle twaalf zijn al begonnen aan hun inburgeringscursus. Tot groot plezier van de wethouder. “Ik vind het ontzettend belangrijk dat iedereen in onze gemeenschap mee kan doen. Kennis van onze taal en cultuur zijn daarvoor onmisbaar. Daarom ben ik zo blij dat deze groep deze stap heeft gezet.” De groep komt uit de gemeenten Hollands Kroon en Schagen. Wethouder Kruit heeft de groep ook gevraagd naar hun ervaring in ons land. “Wat zij vooral anders vinden, in relatie tot hier, is dat bij hen de familie een centrale positie inneemt en de spil is waar alles om draait.”

 

De participatieverklaring is een verplicht onderdeel van het inburgeringsprogramma.

Het participatieverklaringstraject bestaat uit een inleiding in de Nederlandse kernwaarden en de ondertekening van de participatieverklaring. Via dit traject laten gemeenten nieuwkomers kennis maken met de rechten en plichten en de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving. Het traject wordt afgesloten met het ondertekenen van een verklaring waarmee de nieuwkomer verklaart van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving kennis te hebben genomen en deze te respecteren.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info