Passion in de polder 2017

Was u er afgelopen zaterdag of zondag niet bij?
Dan heeft u wat gemist.
Zowel zaterdag in Schagerbrug als zondag in ’t Zand zat de kerk tot de laatste plaats vol met enthousiaste bezoekers, die heel benieuwd waren hoe het ritmisch koor van ’t Zand dit jaar invulling zou geven aan de muzikale uitvoering van het lijdensverhaal met de Passion in de polder.

Vanaf juli 2016 was het koor al bezig met het oefenen van nieuwe liederen. Ook het script werd aangepast, omdat men dit jaar het verhaal ook meer met acteurs wilden laten zien. Onder regie van Esther Raatgers voor de zang en Joke van Geebergen voor het toneelspel is er maanden lang hard gerepeteerd om een mooie voorstelling te kunnen laten zien.

Jezus, gespeeld door Dean Smit, had natuurlijk een lastige rol, maar werd fantastisch door hem uitgevoerd. Bovendien zong hij prachtig en werd daarbij bijgestaan door Lizzy Dekker (Maria) en Sigrid Smit (Maria Magdalena) die zowel solo als in duet met Jezus zeer gevoelige liedjes ten gehore brachten. ’t Zand mag trots zijn op zulke talenten. Maar ook Willem Vink en Johan Mak die de rollen van Pilatus en Herodes speelden zongen de sterren van de hemel, waarbij Herodus bij het wat clowneske lied goed werd ondersteund door de tubaspeler. Tevens had Herodus de mazzel dat hij werd bijgestaan door een aantal danseressen en een danser van gymvereniging Gymlust.

Judas, gespeeld door Jan Slijkerman had misschien wel de moeilijkste rol, want als Judas moest hij Jezus verraden en speelde dat zo buiten gewoon natuurlijk, dat je zag dat hij inwendig strijd had. Daarnaast had hij ook nog lastige muziekstukken en Jan is wel gewend om te spelen, maar niet om te zingen. Dus ik geef het je te doen, maar hij deed dat bijzonder goed. Ook was er met het lied “Our Father” een mooie solo van Ellen Zomerdijk. Ellen stapte daarvoor uit het koor. Het koor dat zich zelf heeft overtroffen, want het heeft geweldig gezongen en met volle overtuiging. Dat voelden de koorleden zelf ook, want menigeen had moeilijke momenten, waarbij de emoties soms te groot werden.

Het koor stond onder leiding van Gerrit van der Belt en werd begeleid door de muzikanten Frank Visser (piano), Robbert Smit (gitaar), Daniël Galenkamp (drums), Adrie Hoogeterp (tuba) en Colet Nierop (harp). Bij de gevoelige liedjes was het gitaarspel van Robbert en het geluid van de harp van Colet zeer bijzonder en volmaakt.

Jezus werd bijgestaan door zijn apostelen. In dit geval betroffen dit allemaal vrouwelijke apostelen, waarbij Jacqueline Deutekom als Petra ook nog haar zangtalent toonde. Tijdens de kruisiging speelde Jezus met zoveel overtuiging dat menigeen door het onrecht wat Jezus werd aangedaan zichtbaar geëmotioneerd raakte.

Het lijdensverhaal werd overigens vanaf de preekstoelen verteld door Theo Kooijman, die met zijn heldere stem zo bij het journaal zou kunnen gaan werken. De spelers werden tijdens hun spel in de spotlights gezet door Kees Smit, want toneelvereniging EMM had haar verlichtingsapparatuur beschikbaar gesteld voor deze uitvoering.

Het geluid, zeer belangrijk, bij een uitvoering als deze, werd geregeld door Johan Schering en Nico Modder verzorgde de beeldpresentatie die via de videoschermen werd getoond.
Na afloop bleef menig bezoeker nog even ‘hangen’ om onder het genot van een drankje na te praten over de uitvoering en daarbij zijn alleen maar complimenten gehoord.

Dit verslag wordt afgesloten, net zo als het begon: Bent u niet aanwezig geweest? Dan heeft u wat gemist, want beide uitvoeringen waren van een bijzonder hoog niveau, zowel muzikaal als door het toneelspel. Het zal lastig worden om dit in 2018 te evenaren.

Het Koor en de Toneelspelers
Passion in de Polder Koor en Toneelspelers

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info