De Pen is bij… Peter Pronk

In deze rubriek leveren we om de twee weken de pen af bij een Zandtemer. 

 

De Pen is deze keer bij… Peter Pronk. “Ik ben geboren op 17 mei 1945 en heb gewerkt bij ’t Hooge Huys, verzekeringsmaatschappij in Alkmaar, nu Fortis en bij de Belastingdienst in Amsterdam. Ik ben nu al enige jaren met pensioen, voor een groot deel van het jaar verblijvend in Canada met Cecilia en onze dochter Marie-Sylvie, maar de roep naar het vaderland en in het bijzonder ’t Zand blijft trekken en toevallig is er elke keer weer de Zandtemer kermis als ik hier ben.”

 

Vragen en antwoorden

Hoe lang ben je al Zandtemer?

Sinds 1945, geboren en getogen aan de Groteweg, waar het wiegje heeft gestaan en ik dankzij ‘kraamvader’ Joost Baltus, ter wereld kwam. Joost was namelijk een nieuw raam aan het inzetten toen de weeën bij moeder Pronk begonnen en hij zich naar directeur Oosterkamp (die in het bezit van een telefoon was) spoedde, die dokter Verheul en de kraamzuster Bakhuis informeerde.

Wat bevalt je aan ’t Zand?

De dorpse cultuur, het verenigingsleven, de sociale hulpvaardigheid, als voorbeeld: Vanochtend kwam buurman Erik met hoge ladder om  een paar pannen bij de schoorsteen te vernieuwen, die met de storm eraf gewaaid waren.

Wat is je mooiste plekje in ’t Zand?

Er zijn er meerdere…..Het Geel-Zwart veld, waar we voor de wedstrijden discussieerden over de te volgen tactiek en na afloop de overwinning, nederlaag of gelijk spel vierden of bespraken in de Jonge Prins en later in de kantine. Het prachtig verzorgde kerkhof. De eenvoud van graven zoals:  Hier ligt……. In leven hoefsmid. Mooi vind ik dat.

Wat is je mooiste herinnering?

De geboorte van onze dochter, een met emoties beladen dag in een Canadees ziekenhuis, ik weet nog precies wat voor weer het toen was.’s Morgens om 6 uur gingen we er naar toe en om 1 uur werd ze geboren.

Waar kun je o.a. van genieten?

Een spannende wieler- of voetbalwedstrijd. Geel-Zwart 1 heeft weer een leuk en technisch elftal en draait mooi mee in haar klasse.

Wat mist ’t Zand?

’t Zand mist niet zoveel, met zoveel verenigingen. Misschien uitbreiding van de Spar en een mooi pleintje voor de kerk en Zandstee.

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?

Een gebakken tongetje, twee weken geleden onder de luifel van de caravan in de Koog door een ervaren Texelaar sliptong gebakken en weggespoeld met een koel glas Heineken en in goed gezelschap.

Als ik aan ’t Zand denk, dan…?

Denk ik aan de kermis, Geel-Zwart, de Jonge Prins, de Boelevaar, de Kennedy bar, Noordhollands koffiehuis, het kanaal waar je ’s winters schaatsen kon en de mooi verlichte kerk in het midden des dorp, die je ’s avonds vanuit de Stolpen al van verre zag.

De pen gaat naar Zandtemer… omdat?

Sandra de Groot-Hoebe, omdat ze een aardig, sociaal en weldenkend mens is. 

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info