Peter Tas 3de (heren 50+) tijdens de 60 van Texel

Vorige week zondag heb ik mee gedaan met de 60 van Texel, een tweejaarlijks hardloopevenement. Je kunt die dag ook kiezen voor de 120 km, maar daar doen maar 28 deelnemers aan mee. Bij de 60 km stonden ruim 700 lopers/sters aan de start, die op een parkeerplaats bij de Texelse boot plaatsvindt. De start was om 10.35 waarna we over fietspaden door de duinen naar het strand bij De Hors lopen. Vervolgens een kilometer of 6 over het strand, wat niet helemaal mee viel. Het strand hier is toch wat anders als het strand bij Callantsoog. Veel stuifhopen los zand waar je niet omheen kon, dus dan maar er doorheen. En dan ook nog een licht tegenwindje zorgt er voor dat je je best moet doen om een mooi tempo te blijven lopen. Daarna een stuk door het bos om vervolgens weer een stuk van 5 km over het strand te  moeten lopen.

Om onderweg voldoende energie binnen te kunnen krijgen had ik de hulp van Brian Tamis ingeschakeld. Hij heeft het grootste deel van de route meegefietst en gezorgd dat ik mijn energie en water op tijd ter beschikking had. Alleen de stukken over het strand waren voor de meefietsers niet mogelijk.

Na het laatste stuk strand moeten we nog ruim 35 km lopen. Het eerst deel daar van gaat door het mooie natuurgebied De Slufter. Fiets en wandelpaden brengen ons bij de vuurtoren boven in Texel. Van daaruit is het nog maar 25 km, lekker voor de wind langs de oostkant van Texel naar de finish in Den Burg. Onderweg gaat alles naar wens. Het moeilijkst is nog wel om niet te hard te gaan, om energie over te houden voor het laatste stuk. Wanneer het laatste stuk begint weet je nooit van te voren, dat is afhankelijk van de vorm van de dag. Voor de wind in het zonnetje was het toch best nog wel warm, waardoor de hartslag voor het mooie wat te ver omhoog ging. Ook dat kan er voor zorgen dat het laatste stuk zomaar een paar km langer wordt. Tot een kilometer of 50 heb ik nog gedacht om de laatste 10 wat te gaan versnellen, maar toen het zo ver was was ik blij dat ik nog kon blijven hardlopen (of iets wat daar op lijkt). Wat wel weer een goed gevoel geeft is dat je regelmatig mensen inhaalt die het nog veel zwaarder hebben dan jij. Ook komen er af en toe mensen voorbij die nog wel een strak tempo kunnen lopen, maar dat zijn er gelukkig niet zo heel veel. De lopers om me heen hebben het allemaal zwaar, iedereen is met zich zelf bezig om de finish te halen. De laatste paar kilometers zitten er nog 2 venijnige klimmen in, maar dan is het nog 1 lange afdaling naar de finish. Blij en voldaan toch maar weer even gedaan, zo op een zondag in maart. Uiteindelijk 36ste geworden in een veld van 700 lopers, en 3de  bij de mannen 50+. Met een tijd van 4 uur 55.40 mooi binnen mijn streeftijd gebleven van tussen de 4.45 en 5.00 uur. Gemiddelde snelheid van iets boven de 12 km/uur. Even ter vergelijking, de winnaar had 3.46 met een kwartier voorsprong op de nummer 2. De winnaar van de 120 had 9 uur 31 en de eerste dame liep een parcoursrecord van net binnen de 10 uur! Dat is dus net zo hard als ik had gelopen, maar dan 2 keer zo lang!

Al met al een hele mooie dag, die ik met hulp van verzorger Brian weer goed ben door gekomen. Nu op naar de Koning van Spanje trail in mei, waar ik de 80 ga proberen te slechten. Dan zonder verzorger en geheel op gps-route. Zal ook daar weer een verslagje van proberen te maken. Voor nu nog even lekker herstellen en dan weer volle bak aan de training……..

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info