Prentbriefkaarten ’t Zand tentoongesteld

Op 22 en 23 april werd in Diemen een filatelistische tentoonstelling georganiseerd waarin ook ruimte was vrijgemaakt voor een nieuwe categorie in Nederland; prentbriefkaarten. Danny Jimmink is gewoon om thematisch of met één van zijn 2 turn- of zijn dansverzameling te exposeren maar vanwege inmiddels 2 keer de hoogste bekroning op een tentoonstelling is dat in Nederland niet meer mogelijk.

Nu had hij in zijn Zandtemer periode al de nodige kaarten van ’t Zand verzameld en dus was er een mooie gelegenheid dat eens op te pakken. Maar met alleen kaarten op een blad prikken (niet letterlijk, pas op) en die ophangen ben je er nog niet. Je moet een titel bedenken, een plan (soort van inhoudsopgave) en je moet via toegevoegde teksten onder de kaarten een verhaal vertellen. Verder als waar de straten in ’t Zand lopen was hij niet echt maar daar kwamen Adri de Wit en Dirk Smit om de hoek kijken, werd internet afgespeurd en een paar bezoekjes aan het Regionaal Archief in Alkmaar deden de rest.

De eerste keer dien je aan te treden in categorie 3, haal je 75 pnt. of meer mag je door naar categorie 2. Op naar Diemen!
In Nederland kan je 12 A-viertjes, of in dit geval 6 A-drietjes, kwijt in een zogenaamd kader (zie foto ) en voor de zeer schappelijke inschrijfprijs van 5,- euro per kader waren er 3 aangevraagd en toegewezen waarop zo’n 64 kaarten uit de collectie konden worden getoond onder de titel; “De vaart erin dankzij Willem 1: ’t Zand NH”.
Er was al rekening gehouden met een opmerking over teveel tekst en die kreeg hij dan ook bij het jurygesprek meteen om zijn oren, er zou ook geen literatuuropgave vermeld zijn. Nou was dat effe jammer voor de juryleden want die was er wel degelijk luid en duidelijk maar dat hadden ze niet gezien. De oudste kaart van ’t Zand die we op dit moment hebben is van 1900 en men ook wilde graag kaarten van vóór 1900 zien. Dus….. mocht u iets vinden dan houden wij ons van harte aanbevolen voor overname. Dat geld trouwens voor kaarten jonger dan 1900 ook, al is het maar om in te scannen en te archiveren.

Eind van het liedje was dat er 75 van de 100 punten behaald werden en omdat je nooit opmerkingen van juryleden meteen moet gaan aanpakken, maar pas als je dezelfde opmerkingen ook een volgende keer om je oren krijg (tenzij het overduidelijk is zoals in dit geval; teveel tekst) is besloten om eind oktober voor de 2e keer te exposeren en dat zal dan kunnen in Ieper (B). Klein probleempje; in België hebben ze andere kaders waarop 16 A-viertjes of 8 A-drietjes passen. U ziet dat ook in filatelistenland één Europa nog ver weg is.

Deze prachtige expositie van prachtige historische plaatsjes van ’t Zand zal verder te zien zijn in de kerk van ’t Zand tijdens de ‘Huisvlijttentoonstelling’, welke gehouden wordt in de weekeinden van 9 en 10 september en 16 en 17 september 2017.

Heeft u nog mooie ansichtkaarten van ’t Zand?
Neem contact op via email anmdewit@zonnet.nl of kom naar Keinsmerweg 50 of bel tel. 593223.
Wij scannen ze en u krijgt alles weer terug!

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info