Prestigieuze Bregmantitels voor Van der Weij en Dapper

Pieter van der Weij en Mees Dapper winnaars 38ste Jb. Bregmantoernooi. Fotograaf André Sonderman was aanwezig en secretaris Jaap van der Ploeg schreef onderstaand verslag:

Van 10 tot en met 13 maart jongstleden werd in biljartpaleis De Jonge Prins in ’t Zand gestreden om de titel Zijper biljartkampioen 2016, oftewel de 38ste editie van het Jb. Bregmantoernooi. De opening werd verricht door de Schager wethouder Jelle Beemsterboer. Hij prees de inzet van de vele vrijwilligers, de sponsoring door meer dan 60 Zijper ondernemers en benadrukte het reünie-achtig karakter van het toernooi waarmee het een uniek evenement is in de voormalige gemeente Zijpe. En, ook bijna traditiegetrouw, werd de openingsstoot vervolgens ruimschoots door hem gemist.
Aan het toernooi deden dit jaar in totaal 142 biljarters mee, 67 junioren (50 tot en met 67 jaar) en 75 senioren (68 jaar en ouder). De jongste deelnemer was de pas 50 geworden Herman Christoffels uit Callantsoog en de oudste, de 87-jarige Henk van Dijk uit ’t Zand. Tijdens het toernooi werd de 500ste unieke deelnemer in de toernooihistorie, Jan van der Poel uit ’t Zand, in de bloemetjes gezet. Gerrit Bijvoet uit Burgervlotbrug, Piet van Schaik uit Burgerbrug en Gerard Hobma uit ’t Zand werden gehuldigd vanwege hun 25ste deelname.
De strijd om de felbegeerde titel, waaraan slechts kan worden deelgenomen mits men op alle vier de wedstrijddagen beschikbaar is, was ook nu weer hevig. Op en rond de 8 biljarts werd onder ruime publieke belangstelling gevochten om in ieder geval de finalezondag te halen. De 32 (16 junioren en 16 senioren) die dit bereikten, bonden vanaf 12.00 uur de strijd met elkaar aan.
Na een halve competitie in 8 poules waren de halve finalisten bekend. Bij de senioren waren dit Mees Dapper uit Burgerbrug, Arend den Dulk uit ’t Zand, Jan Hopman uit Schagerbrug en Hans Schipper uit Oudesluis. En bij de junioren Jaap Tuin (Sint Maartenszee), Leen Dignum, Pieter van der Weij en Theo Schilder, allen uit ’t Zand. Via loting werden Schipper en Dapper en Den Dulk en Hopman aan elkaar gekoppeld. Dapper en Hopman wisten hun partij te winnen en vochten in de finale om de hoogste eer. Met fijn spel was Mees Dapper (30 te maken caramboles) in 16 beurten ruimschoots de baas over de moegestreden Jan Hopman die tot slechts 9 rake ballen kwam. Na vele deelnames beloonde Dapper zichzelf eindelijk met de hoogste eer. In de strijd om de derde en vierde plaats won Arend den Dulk in 16 beurten van Hans Schipper.
Bij de junioren gingen de halve finales tussen Pieter van der Weij en Theo Schilder en Leen Dignum en Jaap Tuin. Beide eerstgenoemden dienden het minimum van 15 caramboles te maken. Dignum en Tuin respectievelijk 25 en 44. Leen Dignum en Pieter van der Weij wonnen hun partij. In een lange partij (26 beurten) behaalde Jaap Tuin de derde plaats ten koste van Theo Schilder. Pieter van der Weij was voor de eerste keer deelnemer. Desgevraagd meldde hij dat hij nog amper een keu had vastgehouden. Op aanraden van een familielid had hij een gemiddelde van 0,75 opgegeven. Hij zou dat gemakkelijk kunnen. Wijlen vader Iep van der Weij won het toernooi in 1983, op 50-jarige leeftijd. Wat zou het mooi zijn als dat hem 33 jaar na dato zou lukken, op 51-jarige leeftijd. Maar dat tegen de ervaren Leen Dignum, Stolper kampioen van 2015? Het wonder voltrok zich. Pieter sprong na 19 beurten een gat in het plafond van De Jonge Prins.
Schager wethouder Ben Blonk was er, conform zijn belofte, weer bij om de prijzen uit te reiken. Onder muzikale begeleiding door het trio Jan Raatgers (trompet), Jan Brugman en Dick Bregman (beiden accordeon) genoot Blonk zichtbaar van de feestelijke sfeer rond de huldiging van de kampioenen. Moeiteloos nam hij de regie over van voorzitter Piet Zomerdijk en beloofde er volgend jaar zeker weer bij te zijn. Via een bloemetje voor arbiter Henk Kleef werden alle vrijwilligers bedankt voor hun inzet. En het laatste woord was voor Mees Dapper die de organisatie als ook en vooral de hoofdsponsor bedankte voor het welslagen van dit 38ste toernooi.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info