Regels voor campings en vakantieparken tegen coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, heeft de voorzitter van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, Piet Bruinooge, regels opgesteld die gelden voor onder andere campings, vakantieparken en camperplaatsen. Zij mogen alleen open blijven als de standplaatsen of huisjes beschikken over een eigen toilet-, was- en douchevoorziening. Zijn er alleen centrale sanitaire voorzieningen, dan moeten zij sluiten. Voor strandhuisjes geldt dat zij niet mogen worden gebruikt of opgebouwd. De regels gelden tot nader order tot en met 6 april. Een belangrijke reden van deze regels is, dat mensen op kampeerterreinen vaak dicht bij elkaar leven. Vooral als gasten samen sanitaire voorzieningen moeten delen, is het moeilijk om afstand te houden. De regels gelden in alle gemeenten in het gebied van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en daarmee ook in de gemeente Schagen. Burgemeester Marjan van Kampen: “Het is belangrijk dat we samen de verspreiding van het coronavirus voorkomen en allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Houd je daarom aan deze regels. We zijn dat verplicht aan kwetsbare groepen en aan al die mensen in de zorg die overuren draaien voor ons allemaal.”

De regels zijn als volgt:

  • Campingterreinen en camperplaatsen met centrale toilet-, was- en douchegebouwen worden gesloten.
  • Parken met accommodaties die beschikken over vaste sanitaire voorzieningen, zoals bijvoorbeeld chalets of vakantiehuisjes, kunnen openblijven.
  • Bij terreinen waar zowel sprake is van centrale toilet- en douchegebouwen als accommodaties met eigen douche en toilet, worden de centrale sanitaire voorzieningen gesloten. Het terrein blijft dan alleen open voor gasten die beschikken over vaste sanitaire voorzieningen in het eigen chalet, vakantiehuisje of de stacaravan.
  • Strandhuisjes mogen niet gebruikt of opgebouwd worden.

Deze regels zijn een gevolg van de noodverordening die sinds donderdag 26 maart geldt. De noodverordening is gebaseerd op de wet Veiligheidsregio’s, en daarmee een verantwoordelijkheid van de veiligheidsregio, van Castricum tot en met Texel. Dat houdt in dat niet de plaatselijke burgemeester deze uitvaardigt, maar de voorzitter van de veiligheidsregio. In het geval van Noord-Holland-Noord is dat burgemeester Bruinooge van gemeente Alkmaar. De landelijke modelverordening is overgenomen, met daarin een aantal lokale keuzes. De noodverordening biedt mogelijkheden om aanvullend maatwerk te leveren.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info