De Pen is bij… Ren Dekker

In deze rubriek leveren we om de twee weken de pen af bij een Zandtemer.

De pen is deze keer bij… Ren Dekker. “Ik ben geboren in Zwaag als tweede zoon van Ricus en Git Dekker. Ik ben bijna 31 jaar getrouwd met Verona de Wit. We hebben samen drie zonen. Jitse, Sam en Tijs. Ik ben werkzaam als agricultuurtechnisch programmeur bij mijn zwager. Lezen doe ik graag en ik mag ook graag een partijtje biljarten. Als begeleider van een jeugdelftal verblijf ik regelmatig op het voetbalveld. Wedstrijden van het eerste team probeer ik ook zoveel mogelijk te bekijken.”

 

Vragen en antwoorden
Hoe lang ben je al Zandtemer?
In 1970 zijn wij vanuit Burgerbrug verhuisd naar ’t Zand. Mijn ouders waren eigenaar van cafe ‘de Jonge Prins’. Toen wij trouwden in 1982 zijn wij gaan wonen in de Groote Keeten. In 1988 kochten wij een huis in de Pastoor Velzeboerstraat en daar wonen wij nu nog.
Wat bevalt je aan ’t Zand?
De mensen zijn hier redelijk nuchter. Houden niet van al teveel poespas en dat staat mij eigenlijk wel aan. Er is genoeg te doen wat betreft sport, we hebben een mooie sporthal die gerund wordt door enthousiaste mensen. En we mogen ook blij zijn dat we nog een aantal ondernemers op de buurt hebben zoals een bakker, slager en een Sparwinkel.
Wat is je mooiste plekje in ’t Zand?
Het buurtje waar wij wonen bevalt prima. Geen doorgaand verkeer en overal dichtbij. Maar wat ik ook bar mooi vind en dat klinkt misschien een beetje bizar, dat is de begraafplaats. Ik loop er wel eens een rondje en het ligt er altijd schitterend bij. De mensen die dat bijhouden verdienen een groot compliment. Van een plekkie in de hemel zijn zij al verzekerd.
Wat is je mooiste herinnering?
Talloze. Vooral de jaren zeventig waren gruwelijk mooi. De opkomst van de disco in de JP met de quizzen van Ben Dekker. Mooie muziek van de diverse plaatselijke dj’s. Om 7 uur met een koppeltje vrienden Studio Sport kijken en daarna meteen weer de kroeg in. De zwikuurtjes met Cees Strooper en Harm Bos. De mooie anekdotes van en over Joost Baltus. De vakantie in Benidorm waar wij bijna elke ochtend ontbeten met whiskey-jus d’orange en een sigaar. En absoluut de reis naar Amerika waar wij bij het eerste motel dat we tegenkwamen naar onze kamer werden gebracht door een bloedmooie dame in een allemachtig klein broekje. De hele nacht geprobeerd wakker te blijven om maar niet over haar te dromen met alle gevolgen van dien.
Waar kun je o.a. van genieten?
Het sporten van de jongens. Sam en Tijs voetballen en Jitse doet aan wedstrijdzwemmen. Dat voetballen doen ze al van jongs af aan. Met een groep vrienden en andere jongens uit de buurt werden er hele wedstrijden gespeeld in ‘Stadion de Pater’. In de rust effe piesen bij oma en een glas limonade en dan weer gauw het veld op. Prachtig om naar te kijken. Maar ook een fles bier is niet te versmaden.
Wat mist ’t Zand?
Weinig denk ik. Ik kan mijn reet aardig redden. Voor de bejaarden zijn de winkels in de buurt. Voor ons ook. Ik zou niet weten wat er bij zou moeten komen om het woongenot te verhogen.
Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?
Ik heb van Jitse een kaartje gekregen voor een concert van Joe Cocker. Dat kan voor mij op elk uur van de dag (nacht). Ook een concert van Bob Dylan mag van mij altijd. En als er wat loos is met de jongens.
Als ik aan ’t Zand denk, dan…
Denk ik, blij dat ik er woon en dat ik er nog lang mag blijven wonen.
De pen gaat naar Zandtemer… omdat?
Cees Slijkerman. Hij zit bij ons op de biljartclub en weet menig avond op te leuken met prachtige verhalen over diverse Zandtemer figuren.