De Pen is bij… Richtsje de Boer

In deze rubriek leveren we om de twee weken de pen af bij een Zandtemer.

De pen is deze keer bij… Richtsje de Boer. “Ik woon samen met mijn man Daan Slijkerman en ons zoontje Hedde (alweer bijna 2!) in een boerderijtje aan het begin van de Anna Paulownaweg. Ik werk bij de Gemeente Den Helder als vergunningverlener WABO (met name voor bouw, afwijken bestemmingsplan, monumenten en aanlegactiviteiten). Verder was ik altijd vrij sportief; schaatsen en hardlopen, maar op het moment komt dat er niet zo van.”

 

Vragen en antwoorden
Hoe lang ben je al Zandtemer?
Ik blijf natuurlijk altijd een Fries, maar sinds 1 januari 2009 ben ik officieel Zandtemer. Toen ben ik gaan samenwonen met Daan. Mijn eerste kennismaking met ’t Zand was wel grappig. Ik zou met een vriendin naar onze vriendin Petra Slijkerman (zus van Daan), maar we waren verkeerd gereden. Toen kwamen we door het dorp heen en zagen een koe op het voetbalveld lopen. Waar schijt de koe…. Na een paar opmerkingen lagen we dubbel van het lachen en reden we weer verkeerd….
Wat bevalt je aan ’t Zand?
’t Zand is niet te groot en niet te klein. Niet te groot zodat het te onpersoonlijk wordt en niet te klein om voldoende faciliteiten te hebben, zoals een bakker, supermarkt met slager, dokter, tandarts en veel voorzieningen op het gebied van sport.
Wat is je mooiste plekje in ’t Zand?
Het mooiste plekje is misschien niet een bepaalde plek, omdat het elk jaar veranderd. Het is midden in een bollenveld als de tulpen bloeien. Zodat je in een zee van bloemen staat. De meeste Zandtemers zullen er wel aan gewend zijn, maar ik vind het altijd nog fantastisch zoveel bollenvelden en dan al die verschillende kleuren. Ook het strand zo dicht bij vind ik een luxe!
Wat is je mooiste herinnering?
Dat zijn er meerdere. Van toen ik klein was de vakanties in Frankrijk met mijn ouders, zus en broer. We gingen altijd naar dezelfde camping in de Alpen. Er was een meer, rivier en verder weinig, maar we vermaakten ons prima. Zwemmen, bootje varen, dammen bouwen in de rivier, mijn vader ging altijd in de bergen fietsen en dan gingen wij soms aanmoedigen. Heerlijke vakanties, ik moest altijd huilen als we weer naar huis gingen. Een andere mooiste herinnering is mijn trouwdag. Dit zal wel een vrouwenstukje worden…. Ik voelde me zo mooi in mijn jurk, en Daan zo mooi in zijn pak en een mooi bruidsboeket en nog meer mooie bloemen en mooi weer en familie en vrienden…. Een fantastische dag! En dan nog de laatste mooie herinnering. De eerste keer dat Hedde lachte, het was ’s nachts na een voeding. Ik heb Daan er voor wakker gemaakt!
Waar kun je o.a. van genieten?
Van bloeiende bollenvelden, van een uitgebreid ontbijt op zondag met mijn gezin en een eitje van onze kippen, van Friese dingen (kaatsen, muziek, praten).
Wat mist ’t Zand?
Niet haalbaar, maar ik mis een bos. Bij mijn ouders in het dorp kon ik de straat uitlopen en dan liep ik op een bospad. Ook later toen ik in Heerenveen woonde liep ik onder de A6 door en kon ik zo beginnen te hardlopen in Oranjewoud. Ik houd er niet van om langs de weg te hardlopen en het Pettemer bos of Schoorl daarvoor moet je eerst weer op de fiets of in de auto stappen. Dus als er ooit ergens nog eens een stukje land over is….
Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?
Nou liever niet, Hedde maakt ons ’s nachts soms nog wel eens wakker. Dus ik ben altijd blij als we ’s nachts lekker door kunnen slapen.
Als ik aan ’t Zand denk, dan…
denk ik aan Zandstock! Gezellig en altijd leuke bands, vooral voor een 3fm-luisteraar.
De pen gaat naar Zandtemer… omdat?
Mijn buurvrouw Bojoura Houdijk. Zij is ook import in ’t Zand. Ben benieuwd wat zij op de vragen antwoord.