Rookverbod in natuurgebieden

Per direct geldt een rookverbod in natuurgebieden in de gehele gemeente Schagen. Hieronder vallen ook de duinen langs de 17 kilometer kuststrook van Groote Keeten, Callantsoog, Sint Maartenszee en Petten. Het verbod geldt in bossen, op heide of veengronden en in duingebieden of binnen een afstand van dertig meter daarvan. Overtreders krijgen direct een boete opgelegd.
Het rookverbod is ingesteld om het risico op natuurbranden te beperken. Het verbod geldt zo lang de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord risicoklasse ‘fase 2’ aangeeft op www.natuurbrandrisico.nl

Het was al verboden in de natuurgebieden brandende of smeulende voorwerpen te laten vallen, weg te gooien of achter te laten. Hieronder vallen ook kampvuren. Dit verbod staat in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) in artikel 2:18 (Rookverbod in bossen en natuurterreinen). De periode waarin ook een rookverbod geldt is extra aangewezen. Schagen volgt qua tijdsduur de inschatting van het risico door de Veiligheidsregio.

Het verbod geldt niet alleen in, maar ook binnen een straal van 30 meter van natuurgebieden. Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van de gemeente en Staatbosbeheer en medewerkers van de politie kunnen overtreders direct bekeuren. De hoogte van een boete is 140 euro voor overtreding van het rookverbod. Dat staat nog los van het altijd geldende verbod op brandende voorwerpen (lid 2), waarop een boete staat van 280 euro.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info