Ruud Sneekes en Mats Dekker winnen derde voetbalquiz van Geel-Zwart ‘30

Het duo Ruud Sneekes en Mats Dekker heeft afgelopen vrijdagavond de voetbalquiz van Geel-Zwart ’30 gewonnen. Op een drukbezochte avond eindigden zij met slechts drie punten voorsprong op de nummer twee, Joris de Haan en Govert-Jan Jongejan. De geslaagde voetbalquiz kon rekenen op vijftien teams en zat daarmee vol.

In de eerste voorronde viel er gelijk een verrassing te noteren. Team Green White Dynamite – bestaande uit Ruud Dekker en Tim Bijpost – was torenhoog favoriet, zou even langskomen om de beker op te halen maar sneuvelde al in de eerste ronde. Het team behaalde slechts zes punten en eindigde als vierde. De zege in een spannende voorronde ging naar vader Pieter en zoon Boyd van der Weij (team BP). Zij hadden één punt meer dan nieuwkomers Leliestraat 17, eveneens een vader (Willem) en zoon (Wessel Ruygrok). Leliestraat 17 wist wel het antwoord op de vraag bij welke club Joelle Groot speelt (JVC). Het eerste en ook enige gesponsorde team – team Gerard Berbee – verliet met drie punten als hekkensluiter de voetbalquiz en had wat uitleggen bij de geldschieter.
Adri de Wit nam de microfoon voor de tweede voorronde als presentator over van Hans Visser. Debutanten Govert-Jan Jongejan en Joris de Haan wisten te winnen met elf punten. Team ‘Laten we het maar proberen’ wist onder meer antwoord te geven op de vraag hoe het stadion van Anderlecht heet (Constant Vanden Stockstadion). Tweede werd verrassend FC Alsiemaarakis van Arjen Kloosterboer en Bart Bakker. Zij wisten de Robels achter zich te laten. Dit team – bestaande uit Marius Troost en Cees de Wit – wist in welk land Eusebio  geboren was (Mozambique) en met wie Peter Dekker de aftrap nam bij zijn afscheidswedstrijd (zoon Jelle). Het sneuvelen in de voorronde deed bij pijn bij de King en Lap. Helemaal nadat bleek dat het duo in de andere voorronden vrij veel antwoorden wisten te geven op de vertrouwde kruk aan de bar. Kwestie van pech of toch gewoon podiumvrees?
In de derde en laatste voorronde bleek er geen maat te staan op Ruud Sneekes en Mats Dekker. Team Ibracadabra verzamelde liefst negentien punten. Opmerkelijk was het antwoord op de vraag welke club uit Wales zijn thuiswedstrijden speelt in het Liberty Stadium (Swansea). Dit terwijl team Swansea FC – titelverdediger – het antwoord schuldig moest blijven. Erik Deutekom had ditmaal Glenn van Duin naast zich aan tafel en met veertien punten plaatsten zij zich voor de barrage.
De jury, bestaande uit coach Ed van der Pol, Marijn Glas en John van Woesik, zat er kort op en kon aan de bak bij de barrage. De drie nummers twee speelden een barrage voor het overgebleven finaleticket. Team Swansea FC bleek hierin de sterkste na een nek-aan-nekrace. Ondanks een knap antwoord van team FC Alsiemaarakis op de vraag welke spelers Ajax voor 27 miljoen euro verkocht aan een buitenlandse club (Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar). De beslissing viel in de laatste vraag. Hoeveel landen waren er actief op het eerste WK in 1930 werd met dertien goed beantwoord door Swansea FC en zo gingen zij met één punt voorsprong op Leliestraat 17 naar de finale.
In de finale had Swansea FC zijn kruid blijkbaar verschoten. Met een bedenkelijk aantal van min negen punten eindigden zij als vierde en zo was duidelijk dat de voetbalquiz een nieuwe winnaar mocht begroeten. Met een vers getapt biertje van het tapteam ging de strijd tussen twee ploegen: Laten wet haar proberen en Ibracadabra. De vierde finalist – BP – eindigde met vier punten als derde. Zij wisten knap te noemen wie bij Atletico Madrid met rugnummer negen op het shirt speelt (David Villa). De finale was tot en met de laatste vraag spannend. Govert-Jan Jongejan en Joris de Haan wisten netjes de drie tegenstanders van PSV in de poulefase van de Europa League te benoemen (Ludogorets, Tsjornomorets Odesa en Dinamo Zagreb). De winst ging uiteindelijk naar Ibracadabra met een verschil van slechts drie punten. Met goede antwoorden op vragen als welke Nederlander is topscorer op WK eindronden met zeven doelpunten (Johnny Rep) en bij welke 2 Engelse Premier League clubs doelman Ed de Goey onder contract heeft gestaan (Chelsea en Stoke City) waren zij de terechte winnaar. Zij namen de wisselbeker in ontvangst en een geldbedrag van honderd euro. De nummers twee ontvingen twee wedstrijdkaarten voor een thuiswedstrijd van FC Volendam. Nummer drie BP kreeg het grote ‘Mens Erger Je Wel’ voetbalspel en de nummer vier ging naar huis met een Oranje brulshirt. De voetbalquiz wordt volgend jaar wederom georganiseerd.

FOTOGRAFIE QUIRIEN VAN TRIGT

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info