Schuldhulpmaatjes Humanitas groot succes

52 inwoners van de gemeente Schagen hebben in 2017 dankzij schuldhulpmaatjes van Humanitas hun financiële situatie op orde kunnen brengen, waardoor een ingrijpender schuldhulp-traject niet nodig was. De gemeente, die € 20.000 in het schuldhulpmaatjes-project van Humanitas investeerde, is zeer te spreken over het succes van deze aanpak.

 

Eind 2016 heeft de gemeente een overeenkomst gesloten met Humanitas om schuldhulpmaatjes in te zetten. Het gaat om geschoolde vrijwilligers die mensen met schulden helpen bij het op orde brengen van hun financiële situatie en het beheren van hun inkomsten en uitgavenpatroon.

Deze werkwijze past in het preventieve beleid van de gemeente, die wil voorkomen dat mensen te diep in de schulden komen, waardoor ingrijpende trajecten nodig zijn om dat weer op te lossen.

 

Vroegtijdig signaleren

Wijkteamconsulenten van de gemeente kunnen, als zij tijdens gesprekken merken dat mensen in financieel zwaar weer dreigen te komen, mensen doorverwijzen naar Humanitas. Maar steeds vaker weten mensen ook zelf de weg te vinden naar de vrijwillige schuldhulpmaatjes. Wethouder Ben Blonk vindt dit een positieve ontwikkeling: “Geld maakt niet gelukkig, maar van geldproblemen kun je behoorlijk óngelukkig worden. Ons beleid is erop gericht vroegtijdig te signaleren dat mensen ondersteuning nodig hebben en hulp te bieden vóór de situatie uit de hand loopt. Het is voor de mensen zelf ontzettend fijn als ze grip op hun financiële situatie kunnen houden, en uiteraard is het ook voor de gemeenschap positief als een ingrijpender, duurder schuldhulptraject kan worden voorkomen.”

 

100% geslaagd

Als blijkt dat de problemen niet voldoende door de schuldhulpmaatjes kunnen worden voorkomen of opgelost, worden mensen alsnog naar het wijkteam doorverwezen, waar financieel specialisten mensen kunnen helpen om de financiën op orde te krijgen. Dit zijn vaak meer ingrijpende trajecten, waar hogere kosten mee gemoeid zijn voor de gemeente. Blonk: “Van de 52 mensen die in 2017 door Humanitas zijn geholpen, is er niet één die alsnog in een schuldhulptraject bij de gemeente terecht kwam. Dat is voor iedereen goed nieuws.”

 

Boven verwachting

Bij de start ging de gemeente ervan uit dat zo’n 32 cliënten een schuldhulpmaatje nodig zouden hebben, maar uit het verslag van Humanitas over 2017 blijkt dat het er 52 geworden zijn. Het College van burgemeester en wethouders vindt dat een goede ontwikkeling. Het betekent dat mensen tijdig aan de bel trekken om hun financiële  situatie op orde te krijgen en dat zij de weg naar het wijkteam en naar Humanitas goed weten te vinden.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info