Southwind Raptor wint in ’t Zand en is kortebaankampioen

Southwind Raptor heeft zijn gouden seizoen afgesloten in stijl. Maandag won hij in ’t Zand zijn derde kortebaan van 2022 en kroonde zich daarmee voor het eerst tot Paard van het jaar. Een prachtig succes voor eigenaartrainer Bert de Boer en pikeur Marco Spin.

De kortebaan in ’t Zand beloofde voorafgaand aan de koers een spannende ontknoping te worden in de strijd om de titel van 2022. Southwind Raptor had vijf punten voorsprong op Candy Blue Chip, maar was de laatste weken minder op dreef. Wanneer de Amerikaanse ruin ook op de Keinsmerweg buiten de punten zou blijven terwijl favoriet Candy Blue Chip zou winnen, ging het kampioenschap (die eerder al binnen leek) alsnog aan zijn neus voorbij.

Ouderwets op dreef

Zo ver kwam het niet. Southwind Raptor was weer ouderwets op dreef en bleek ondanks zijn starthandicap van vijf meter een paar maten te groot voor de concurrentie. Hoewel hij soms een grote achterstand moest overbruggen, wist hij vaak op spectaculaire wijze zijn ritten te winnen. Vooral zijn inhaalraces tegen Jet Bianco in de halve finale en Coktail Bar in de finale waren van grote klasse.

Op dat moment was Southwind Raptor al gehuldigd voor het kampioenschap. Zijn enige concurrent Candy Blue Chip had haar dag niet. Rechtsom wilde ze maar moeilijk starten en dat kostte haar tegen Hero Baldwin in de tweede omloop de kop. Het echte feest barstte uiteraard pas los toen Southwind Raptor ook de dagzege had behaald. De troef van De Boer achterhaalde Coktail Bar waarna pikeur Spin voorbij de finish uitbundig zijn vuist balde.

Klasse bovendrijven

Coktail Bar en leerlingpikeur Mats Wester moesten genoegen nemen met de tweede plaats. Na zijn overwinningen in Assendelft en Wognum toonde de ruin van Stal de Groningers mindere vorm. In het gezellige ’t Zand kwam zijn klasse weer bovendrijven. Het brons was voor Caroline Aalbers uit Callantsoog. Zij reed Jet Bianco naar de derde plaats en besloot daarmee een succesvol seizoen. Hero Baldwin en Manon Pools werden sterk vierde.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info