Speelplekken in gemeente Schagen worden rookvrij

Iedereen wil dat kinderen kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daarom worden deze maand alle speelplekken in gemeente Schagen rookvrij. Dit geldt ook op openbaar toegankelijke sportvelden, zoals voetbalveldjes, basketbalpleintjes, skatebanen en locaties met trim- en fitnesstoestellen.

Startschot rookvrije speelplekken
Wethouder Sigge van der Veek geeft op donderdag 10 februari 14.00 uur het startschot voor rookvrije speelplekken. Hij doet dit door samen met kinderen een speciale stoeptegel te plaatsen. Dat doet hij bij de speelplek aan de Schoolstraat in Dirkshorn, naast basisschool De Meerkoet. “Hiermee willen we op een positieve manier overbrengen dat roken op een speellocatie voor kinderen helemaal niet zo logisch is. Met de plaatsing van deze Rookvrij-stoeptegels wordt iedereen gevraagd om deze plekken samen rookvrij te houden. Hiermee willen we kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken”, aldus wethouder Van der Veek.

Iedereen kan een bijdrage leveren aan rookvrije plekken
Iedereen is en blijft welkom bij de rookvrije speelplekken. Wel wordt aan mensen die roken gevraagd om kinderen het goede voorbeeld te geven. En daarom alleen buiten het zicht van kinderen en buiten de speelplek te roken. Dit geldt ook voor het roken van e-sigaretten en aanverwante producten. Van der Veek: “Iedereen kan een steentje bijdragen aan het creëren van schone en gezonde plekken voor kinderen. Laten we zorgen voor onze gezondheid en die van de kinderen door niet te roken. Het is daarnaast aan ons allemaal om elkaar er aan te herinneren dat bepaalde plekken rookvrij zijn.”

Op weg naar een Rookvrije Generatie
Iedere week raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. De maatschappelijke beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen beschermd worden tegen rook en de verleiding om te gaan roken. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Met een rookvrije speelplek geven we kinderen het goede voorbeeld, voorkomen we het schadelijke meeroken, vermijden we het gevaar van brandwonden én voorkomen we dat kinderen peuken oppakken of in hun mond stoppen. Meer informatie over een Rookvrije Generatie is te vinden op de website www.rookvrijegeneratie.nl

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info