Start jeugdontbijt voor basisschool scholieren die opgroeien in armoede

Op 20 december is de pilot van het Jeugdontbijt van start gegaan binnen de gemeente Schagen. Dit project voorziet Kinderen die opgroeien in armoede en zonder ontbijt naar school gaan, dagelijks van een gezond ontbijt.  Het gaat om een pilot die is uitgezet bij vijf basisscholen in Schagen en een jaar lang zal lopen. 

 

Het Jeugdontbijt

Het Jeugdontbijt voorziet kinderen die opgroeien in armoede en momenteel zonder ontbijt naar school gaan van een dagelijks ontbijt: 52 weken per jaar, 7 dagen in de week. Daarnaast krijgen ze maandelijks één tube tandpasta en eens per kwartaal een nieuwe tandenborstel.

De ontbijtpakketten worden wekelijks op bestelling bij een lokale supermarkt samengesteld en door een vrijwilliger bij de gezinnen thuisbezorgd. De vrijwilliger wordt door de stichting geworven en geïnstrueerd vertrouwelijk met de gegevens van de gezinnen om te gaan om de anonimiteit zoveel mogelijk te garanderen.

 

Vijf scholen in Schagen

Voor deze pilot zijn vijf basisscholen in Schagen geselecteerd. Dat zijn De Wielewaal en De Ark in Schagen, Zandhope en de St. Jozefbasisschool in `t Zand en Frankendael in Callantsoog.  Op deze scholen hangen posters met een QR code. Deze code staat ook in de schoolkrant. Ouders en/of verzorgers van leerlingen kunnen deze code scannen en zichzelf opgeven. Dit gebeurt in anonimiteit. Er vindt geen inkomenscheck plaats vanuit de gemeente.

 

Financiële bijdrage

De pilot wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van De Beheersstichting Huize van Strijen. Daar is wethouder de Nijs -Visser erg blij mee: “De stichting betaalt vijftig procent van de kosten voor deze pilot. Dat is een forse bijdrage en daar zijn we heel dankbaar voor.”

De wethouder vindt het een belangrijk project voor de gemeente en een goede aanvulling op het preventiebeleid. “Kinderen die te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen, hebben een verhoogde kans op een sociale, cognitieve en/of motorische ontwikkelachterstand. Ze hebben daarom een ongelijke start ten opzichte van leeftijdsgenoten die wel genoeg gezonde voeding tot zich kunnen nemen. En een ontwikkelachterstand op jonge leeftijd kan een negatieve invloed hebben op de rest van hun leven. Geen enkel kind zou daarom zonder ontbijt naar school moeten gaan. Maar de realiteit is helaas anders. Ook in Schagen komen steeds meer mensen in de problemen door de inflatie en hoge energieprijzen.”

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info