Storm houdt huis in gemeente Schagen

Ruim 75 bomen zijn omgewaaid in gemeente Schagen tijdens de storm van woensdag 13 september. Daarbij zijn auto’s beschadigd en enkele schuttingen vernield. De teller gaat nog door, het dubbele aantal omgewaaide bomen wordt verwacht.

De grootste schade vond tot nu toe plaats in Waarland aan de Schaapskuilweg, waar een boom omwaaide en een auto beschadigde. Ook aan de Laan in Schagen waaiden meerdere takken van twee bomen af, eveneens met blikschade aan auto’s. Gelukkig raakte niemand gewond.

In Tuitjenhorn is een ANWB bord, dat al enigszins beschadigd was van een aanrijding, van de weg gewaaid. De richting naar de Kerkbuurt en Stroet moest men even zelf weten. De medewerkers van de gemeentelijke buitendienst  waren de hele dag bezig om afgewaaide takken en omgevallen bomen op te ruimen. Ook de brandweer heeft geholpen. Hierdoor kon het verkeer vaak weer snel doorrijden. “We zetten ons in voor een veilige, duurzame, schone en uitnodigende openbare ruimte. Dat hebben we zodoende weer snel voor elkaar,” zegt wethouder Sigge van der Veek.

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor het grote aantal gevallen bomen. Niet alleen omdat het nog nazomer is en het blad nog aan de bomen zit. De afgelopen tijd heeft het ook flink geregend, waardoor de bodem is verzadigd en de stevigheid van vooral zware grond is verminderd. In Schagen en Waarland heeft dit de stormschade erger gemaakt. Aan de kust is er minder schade, omdat hier bomen vaak kleiner zijn, in zandgrond staan en meer geworteld zijn op diepte om water te vinden.

Het opruimwerk gaat door, ook in delen van de gemeente waar niet direct een weg ligt. Over enkele weken zal bekend zijn hoeveel schade de storm exact heeft veroorzaakt in de dorpen en stad van gemeente Schagen.

2017-09-13 tak afgewaaid Laan groter

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info