’t Zand gaat voor glas (update: foto’s Dirk Smit)

Het kan u niet zijn ontgaan: ’t Zand gaat voor glas
En waarom: ’t Zand heeft de blik op de toekomst
Onder deze noemer werd maandagavond een informatieavond georganiseerd om de inwoners nogmaals duidelijk te maken wat de voordelen en voor sommige gebieden ook de noodzaak is tot het aanleggen van een glasvezel netwerk.

Verslag van de informatieavond maandag 13 februari door Gerard Schouten:
De zaal van De Jonge Prins was goed bezet. Niet alleen met inwoners vanuit ’t Zand maar ook met ambassadeurs/vertegenwoordigers vanuit de andere dorpskernen.
Adriaan Jongejan als vertegenwoordiger van de Zakenclub en Kolksluis opende de avond met een enthousiast verhaal over hoe deze actie nu tot stand was gekomen. Eigenlijk uit armoede, want waarom heeft niet iedereen zich in 2016 meteen ingeschreven? ‘Onbekend maakt onbemind’, of ‘wat de boer niet kent eet ie niet!’ Zeg het maar. Dus een extra impuls vanuit het dorp was nodig om toch tot minimaal 40% aan toekomstig abonnees te komen. En dan komt toch de gemeenschapszin weer boven drijven. Vier plaatselijke verenigingen, namelijk:
Geel-Zwart Handbal; Geel-Zwart Voetbal; Popkoor ’t Zand en Stichting Korenmolen Zeeman, gaan huis aan huis langs de deur, in de hoop dat alle inwoners mee doen om het glasvezel netwerk in ’t Zand te realiseren.

Het verhaal leeft in het dorp meer dan ooit en het was ontluisterend als je af en toe de verhalen van bewoners uit het buitengebied hoorde, maar ook de brede school is momenteel helemaal niet happy met het huidige internet. Het is (erg) traag tot zelfs onwerkbaar.
Cor Posthumus (Beemster Schagen) gaf vervolgens een presentatie met betrekking tot de voordelen van glasvezel. En eerlijk is eerlijk. Ik heb geen enkel nadeel gehoord. We mogen trots zijn op het gemeentebestuur van Schagen dat zij in zee zijn gegaan met E-fiber en TriNed. Twee partijen die garanderen dat alle huisadressen op glasvezel worden aangesloten als ten minste 40% van de huisadressen een abonnement van 1 jaar bij TriNed afsluit. Ziggo en KPN geven die garantie niet en zijn daarom geen partij (meer) voor de gemeente.

Aan het einde van de presentatie kwamen er natuurlijk de nodige vragen naar boven. Sommige heel technisch, maar vaak ook hele praktische vragen. Zo is nu wel duidelijk dat je het Ziggo televisie pakket (vanwege de sport) kunt behouden, naast een internet/telefoon- abonnement van TriNed en dat voor de prijs van € 48,50 + prijs abonnement Ziggo tv.

Menno Bes, namens de gemeente, gaf nog eens aan dat de actie vanuit ’t Zand voor de gemeente een enorme stimulans is om in gesprek te blijven met E-fiber en TriNed, om toch te proberen het benodigde aantal abonnees te behalen. Als maandag 20 februari de balans wordt opgemaakt van de actie in ’t Zand, zal hopelijk blijken dat het heeft gewerkt en nemen de overige kernen het initiatief van ’t Zand misschien over.

Namens de Dorpsraad ’t Zand, gaf voorzitter Gerard Schouten in het afsluitende woord van de info-avond aan, dat Dorpsraad vierkant achter dit initiatief staat, omdat alle inwoners van
’t Zand en omstreken recht hebben op een goed functionerend internet. Ongeacht of je nu in het dorp of er buiten woont. Solidariteit is daarom het argument om samen een goed glasvezel netwerk te organiseren en dat kan door voor 1 jaar een abonnement af te sluiten bij TriNed.
Voor een aantal aanwezigen was deze info-avond net het laatste zetje om de stap te maken en een formulier voor een 1-jarig abonnement in te vullen. Goed voorbeeld doet volgen, hopen we maar.

Extra informatie betreffende het glasvezel

Leden van 4 plaatselijke verenigingen komen bij deze week bij u langs: Geel-Zwart Handbal; Geel-Zwart Voetbal; Popkoor ’t Zand en Stichting Korenmolen Zeeman.

In de hoop dat u mee doet om het glasvezel netwerk in ’t Zand te realiseren, want als je de afgelopen weken je oor te luisteren legt, hoor je van bewoners, met name in het buitengebied, maar ook vanuit de Brede school, dat het gebruik van internet zeker geen pretje is.
Het is (erg) traag tot zelfs onwerkbaar.
Alleen daarom al zouden we solidair moeten zijn en samen voor glasvezel moeten kiezen.
Want waarom mag een bewoner in het buitengebied niet dezelfde faciliteiten genieten dan iemand in de dorpskern. De gemeente Schagen vindt dat ook en is met E-fiber in zee gegaan, omdat zij garanderen alle huisaansluitingen in Schagen op glasvezel aan te sluiten. Dus ook in het buitengebied !!
Dit in tegenstelling tot KPN en Ziggo, die tot op heden geen glasvezel in de kernen willen aanleggen voor de eindgebruikers, maar ook in de toekomst botweg weigeren om het buitengebied mee te nemen.

E-fiber legt de infrastructuur aan. Die investeert circa 30 miljoen euro en heeft voor het gebruik van die infrastructuur een afspraak van 1 jaar gemaakt met provider TriNed.
Vergelijk het met uw stroomleverancier. Liander is de eigenaar van de leiding en Nuon, Essent, Oxxio etc. kunnen daar tegen huurprijs gebruik van maken.

U heeft geen behoefte aan glasvezel, want u raakt uw vertrouwde email-adres kwijt
en ook nog eens Ziggo sport…

Mbt het email-adres: Veelal reageert u op een mail en bij een wijziging mailt u dus meteen uw nieuwe email-adres terug aan de verzender van het bericht. De overheid is overigens bezig om de provider te kunnen verplichten het email-adres te laten verhuizen naar een eventuele nieuwe provider zodat het email-adres kan worden behouden. Net als nu met je (mobiele) telefoonnummer. Dit is echter nog niet rond. Vroeger moest je bij een nieuwe provider ook een nieuw telefoonnummer nemen en dat deed u dan toch ook ……

Mbt Ziggo sport: U KUNT ZIGGO SPORT BLIJVEN KIJKEN.
Terwijl u toch mee doet aan de actie om glasvezel te krijgen. U sluit dan voor 1 jaar een abonnement af bij TriNed voor alléén internet ad € 48,50 per maand (= incl. telefoon) en behoudt daarnaast uw Ziggo televisieabonnement.
Alleen door de glasvezel kunt de programma’s in ultra HD kwaliteit bekijken. Dus ook de sport. Iets wat KPN en zelfs Ziggo nu niet kunnen leveren.

Dus: alles in 1 = € 58,50 Alleen internet = €48,50

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info