’t Zand gaat voor glasvezel

De Dorpsraad en Zakenclub ’t Zand zien de aanleg van glasvezel als een unieke kans voor het dorp. De aanleg van glasvezel is van groot belang om de leefbaarheid van het platteland ook in de toekomst op peil te houden.

In het verleden was er een praatje bij de koffie, een mooie brief of een goed (telefoon) gesprek. In snel tempo is dit allemaal aan het veranderen. We hebben steeds meer contact met elkaar maar wel op een andere manier. In de toekomst wordt dit steeds moeilijker met de kabels die nu in de grond liggen. Deze zijn niet voorbereid op de snel groeiende behoefte aan contact met de wereld om ons heen. Een snelle digitale verbinding met de middelbare school van onze kinderen of de zorginstelling die de gezondheid van onze ouderen ondersteunt wordt van steeds groter belang. Waar we nu nog over een goede verbinding beschikken weten we nu al dat deze in de toekomst ontoereikend is om de grote vraag naar telefoon-, tv- en datasignalen te kunnen verwerken. Waar het dorp nu nog geen last van heeft kunnen ze hier in het buitengebied nu al volop over meepraten.

Omdat we deze éénmalige kans voor de aanleg van Glasvezel niet voorbij willen laten gaan willen we samen met een aantal verenigingen uit ons dorp toch proberen dit van de grond te laten komen. De verenigingen zullen alle huizen bezoeken met het verzoek zich één jaar aan de digitale verbinding van de toekomst te verbinden. Na dit jaar is deze samenwerking per maand opzegbaar.

Met de samenwerking wordt niet alleen de leefbaarheid voor ons dorp gestimuleerd maar worden ook de verenigingen ondersteund. Voor elke overeenkomst krijgen zijn € 20 in de clubkas gestort. Met deze actie worden we er dus allemaal op korte en lange termijn beter van.

Naast de Dorpsraad en Zakenclub werken ook de handbalvereniging Geel-Zwart, het Popkoor, voetbalvereniging Geel-Zwart en Molen de Hoop aan deze actie mee. Leden van deze verenigingen zullen in de komende weken alle adressen in ’t Zand e.o. bezoeken om te vragen of U ’t Zand van een meeloper een digitale koploper wil helpen maken.

LATEN WE HET SAMEN DOEN EN GLASVEZEL MOGELIJK MAKEN!!!

Doe mee en teken bij de mensen die U bezoeken. Voor meer informatie over deze actie kunt U terecht bij: Adriaan Jongejan (06-15022000), Gerard Schouten (0224-593230) of Cock Tuin (06-54694737). Of klik hier voor meer informatie.

Waarom GLASVEZEL en geen KPN of Ziggo:
Snel internet is een maatschappelijk, sociaal en economisch vraagstuk geworden. Doordat vele inwoners en bedrijven in de gemeente Schagen verstoken blijven van een snelle data verbinding kan dat de volgende gevolgen hebben;
– Thuiswerken of huiswerk maken via de computer wordt steeds moeilijker door toenemend dataverkeer.
– De toepassing van nieuwe technieken zoals bijvoorbeeld domotica kunnen niet worden toegepast.
– Bedrijven vertrekken, of komen niet naar Schagen i.v.m. de slechte data infrastructuur (werkgelegenheid is in het geding).
– Streamen van data als backup voor bijv. bedrijven niet of nauwelijks mogelijk.
– Sociale controle op afstand niet of nauwelijks mogelijk .

De feiten van GLASVEZEL
– Internet snelheid is heel duidelijk, minimaal 500 mb up en down, ook als iedereen op het internet aan het surfen is.
– De zenders uit het basispakket kunnen zonder decoder worden bekeken. Tijdelijk krijgt men het Pluspakket of Fox Sports Eredivisie voor een jaar lang cadeau ter waarde van €120,00
– De prijs van het Trinedpakket zal door meer deelnemers in de toekomst alleen maar dalen.
Ziggo daarentegen is een monopolist en laat niet een andere partij toe op hun kabel.
Daardoor bepalen zij de prijs die u betaald. Er is tenslotte geen concurrentie op de kabel.
Ziggo heeft de afgelopen twee jaar, de prijs al driemaal verhoogd.
– Sociale controle met camera en beeld, zal de functie van verzorger/mantelzorger vergemakkelijken. Beeld in beeld oplossingen met ook camerabeelden worden vanzelfsprekend.
– Interactieve ontvanger veelal niet meer nodig. Deze functie zit al vaak in de recente t.v. en i.v.m. de hoge internetsnelheid wordt er veel meer via het internet gekeken, en dus ook gestopt, gepauzeerd en doorgespoeld. Maar ook programma gemist en films kijken via Netflix kan gegarandeerd worden, zelfs in UHD kwaliteit.
– TV kijken in Ultra HD kwaliteit (4000 beeldlijnen) is alleen mogelijk via glasvezel.
De beeldkwaliteit van UHD is verbazingwekkend mooi…
– Op het Glasvezelnetwerk moeten andere providers ook toegelaten worden. Daar door ontstaat er concurrentie en dat is goed voor de prijs die de consument betaald.
– De behoefte aan meer snelheid zal op termijn alleen maar toenemen. Denk daarbij aan domotica (huiselektronica aansturen) en bijvoorbeeld beeldbellen. (zoals Skyp, maar dan in een hele mooie kwaliteit). Dat maakt het ook mogelijk om een consult met bijvoorbeeld een dokter te hebben, zonder van huis te gaan.
De Oplossing
– Door simpelweg 1 jaar te betalen aan TriNed in plaats van Ziggo of KPN, kan iedereen in Schagen glasvezel krijgen. Ook in de buitengebieden waar de aanleg van glasvezel een “must” is en vrij kostbaar. Daarnaast is het hebben van Glasvezel een meerwaarde voor ieder huis.
– IP-adres staat vast en wordt dus niet veranderd.
– Op termijn zal het huidige kopernetwerk (KPN/Ziggo) niet meer aan de vraag kunnen voldoen op voldoende data te transporteren. Alleen Glasvezel kan dit oplossen.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info