’t Zand genomineerd voor Kortebaan van het Jaar

De redactie van Kortebaandraverijen.nl heeft in samenspraak met insiders uit de sport Assendelft, Purmerend, ’t Zand en Voorschoten genomineerd voor de titel Kortebaan van het jaar. Het woord is nu aan de vrienden van deze website. Zij kunnen tot en met zondag 6 november hun stem uitbrengen op hun favoriet. Daarna maakt de jury de winnaar bekend.

Kortebaandraverijen.nl heeft de prijs in 2008 in het leven geroepen om de verenigingen en stichtingen te eren voor hun harde werk. Hierin maken zij geen onderscheid tussen goed en slecht. Voor de genomineerden is de redactie op zoek naar de perfecte middag. Daarin spelen naast organisatorische kwaliteiten en vernieuwingen ook externe factoren mee zoals het weer, de koers en de sfeer. Naast de eigen visie heeft de redactie twee insiders van de sport gevraagd naar hun favorieten. Uiteindelijk waren er vier verenigingen die vaker genoemd werden dan de anderen. Hierdoor was het eenvoudig om deze vier organisaties te nomineren.

Aangemelde Vrienden van de website Kortebaandraverijen.nl kunnen tot en met zondag 6 november stemmen door een mail te sturen naar info@kortebaandraverijen.nl met daarin hun favoriet. De redactie maakt op donderdag 10 november online de winnaar bekend. In overleg met de betreffende organisatie wordt daarna het moment gekozen om de wisseltrofee uit te reiken.

Hieronder volgt het juryrapport:

Assendelft

Je moet het maar doen. De Rotary Zaanstreek gaf er na de kortebaan van 2019 de brui aan. De kortebaan van Assendelft was ten dode opgeschreven. Dat was niet naar de zin van de leden van Stal Assendelft. Zij staken de koppen bij elkaar en richtten een nieuwe organisatie op. In 2020 zou zij haar debuut maken. Corona stak daar een stokje voor. Zo ook in 2021. Maar in 2022 ging de nieuwe, jonge organisatie helemaal los. Een nieuwe baan in de Beemsterstraat, met daarnaast een volwaardig evenemententerrein en een beeldscherm. Van het kleinste jongetje van de klas werd Assendelft ineens een grote jongen. Met 24 inschrijvingen was ze naar later bleek spekkoper. Maar wat vooral opviel, was de massale opkomst van het publiek. In één keer wist de totale kortebaansport weer waarvoor zij het elk jaar doet. Sport en gezelligheid samenbrengen: een prachtige formule.

 

Purmerend

Pessimisten wisten het zeker, wanneer voorzitter Jan Kuiper ermee zou stoppen, zou het gedaan zijn met de kortebaan van Purmerend. Niets bleek minder waar! Als herboren en grootser dan ooit nam het nieuwe bestuur, waarin twee zoons van de oude voorzitter, de handschoen op en organiseerde een kortebaan op het hoogste niveau. Met het hoogste prijzengeld in de historie van de sport en een schat aan ereprijzen kreeg zij het beste deelnemersveld wat voorhanden was. De koers was om de vingers bij af te likken!

 

‘t Zand

Vorig jaar uitgeweken naar een andere locatie, wat goed uitpakte, maar toch anders was. Over het schelpenzand, waarmee toen de baan was aangelegd, zullen wij het maar niet meer hebben. ’t Zand zinde op wraak en pakte dit jaar groots uit, terug op de Keinsmerweg. Het prijzengeld was met 6.000 euro al heel goed, maar daar kwam de premie van 500 euro voor elke deelnemer die de tweede omloop haalde nog eens bovenop. Dat het daarom geen moeite kostte om de 24 beste kortebaners naar ’t Zand te halen, zal niemand verwonderen. Maar het bleef niet alleen bij deelnemen. De koers in zijn geheel en de speech van de voorzitter was van hetzelfde goede niveau. Ook de huldigingen van de kampioenspikeurs en ‘paard van het jaar’ kregen de juiste tijd en aandacht. ’t Zand was een prima afsluiting van een bewogen kortebaanjaar 2022.

 

Voorschoten

Toen de inschrijving voor de kortebaan van Voorschoten werd gesloten, stond de teller op tien! De organisatie, de SNDR en het bestuur van de Kortebaanbond waren in paniek. Moet de kortebaan van Voorschoten wegens gebrek aan deelnemers worden afgelast? Dat nooit! Met vereende krachten werden er nog twee deelnemers aan de lijst toegevoegd. Een kortebaan met slechts twaalf deelnemers was vooraf wat karig. Maar Voorschoten ging ervoor, mede dankzij de nieuwe Grand16-formule. Aan niets was te merken dat het bestuur teleurgesteld was. De organisatie kreeg waarop zij hoopte; een koers die van het eerste tot het laatste moment boeide. Extra mooi was het dat de debutanten zich deden gelden. Hier profiteerde het tweede deel van het kortebaanseizoen van. In één klap werd het negatieve gevoel weggespoeld en keek het hele kortebaanwereldje weer positief naar de toekomst. Voorschoten zorgde voor de omslag!

Erelijst Kortebaan van het jaar
2021 Medemblik
2020 Lisse
2019 Santpoort
2018 Nootdorp
2017 Utrecht (DSK)
2016 Purmerend
2015 Stompwijk
2014 Medemblik
2013 IJmuiden
2012 Roden
2011 Bemmel
2010 Lisse
2009 Lisse
2008 Nootdorp

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info