Foto’s ’t Zand 275 jaar

In 2017 bestond ’t Zand 275 jaar. Er zijn vele evenementen geweest in een fantastisch feestjaar.

Fotografen André SondermanDirk Smit en Thildy van Diepen hebben festijds flink wat foto’s gemaakt van de activiteiten rondom het feestjaar 275 jaar ’t Zand.

Deze zijn via de onderstaande links naar de albums te bewonderen.

André, Dirk en Thildy, bedankt!

Foto’s van André Sonderman:

Opening feestweek

Playbackshow

Dorpsbrunch

Vossenjacht

Stratenvolleybal

Darten

Dynamic Tennis

Amstel Vriendenquiz

Rondvaart Kanaal

Daredevils

Zomerkermis

Praalwagens

Woudrukkers

Foto’s van Dirk Smit:

Brunch

Foto’s van Thildy van Diepen:

Heel ’t Zand Bakt

Feestweek

 

Huisvlijt Kunst en Verzamel Tentoonstelling.

Op 9-10 en 16-17 September 2017 is er in onze Parochiekerk weer een Tentoonstelling. In 2013 is dat ook een groot succes geweest en we willen dit in het kader van 275 jr ’t Zand weer herhalen.

De Tentoonstelling is heel divers, schilderijen, beelden, haakwerk,quilten,3d knipwerk, oude ansichtkaarten, schaatsen verzameling, schoenlepels verzameling, Foto’s uit Indonesië, Westfriese klederdracht, kantklossen en kralenbreien, verzameling kleine trekkertjes, stoelen matten,etc.

De openingstijden van de Tentoonstelling zijn, zaterdags 10.00 uur tot 16.00 uur

En zondags van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Zet de datum van het 2de en 3de weekend in September alvast in Uw agenda om deze Tentoonstelling te bezoeken!!

Info bij jpc.tol@quicknet.nl

TERUGBLIK – Feestweek 275 jaar ‘t Zand

Hieronder een korte samenvatting per evenement met hier en daar een foto. Voor meer foto’s en video’s moeten we je verwijzen naar onze Facebook-pagina: https://www.facebook.com/tzand275.

Voordat we starten met de samenvatting willen we echter eerst iedereen bedanken die hebben geholpen om deze feestweek tot stand te brengen. We gaan geen namen noemen, want dan gaan we mensen vergeten en dat willen we niet.

!!! BEDANKT ALLEMAAL !!!

Zaterdag 1 juli

 • Opening feestweek: de speech tijdens de opening van de feestweek door burgemeester van Kampen was vol lof over de Zandtemer ondernemers, de betrokkenheid van de vele vrijwilligers en aanhoudende opkomst van mensen uit ’t Zand en omstreken die elk evenement tot een succes maken. Zaterdag 1 juli werd het startschot gegeven door burgemeester van Kampen begeleid door het harmonieorkest van muziekvereniging Zijpe en een speciaal voor deze gelegenheid geschreven Zandtemer lied kon de Zandtemer vlag officieel gehesen worden. De feestweek was begonnen!

 

 • Kinderplaybackshow: direct na de opening van de Feestweek stroomde De Jonge Prins vol voor de Kinderplaybackshow. Verschillende acts streden om de felbegeerde prijzen die werden uitgedeeld door de vakkundige jury bestaande uit Jo (van de VRO) Linting, Juf Mieke en Jantine Prins. Een fantastisch begin van de feestweek.
 • Ouderwetse Kermisavond: allemachtig wat was het gezellig tijdens de ouderwetse kermisavond. Dat kon ook niet anders met de muzikale begeleiding van (oud)-bandleden van Shoreline en Bar-B-Q. Er werd eerst, onder het genot van een biertje, gekeken naar de band. Toen de eerste drankjes werden opgevolgd door meerdere drankjes schuifelden enkelen meer en meer naar voren om voorzichtig met de heupen te bewegen en uiteindelijk ontaarde het in een dansende, en zelfs nog roeiende, massa vooraan het podium. Foto’s en video’s zijn terug te vinden op Facebook… Oordeelt u zelf!
 • Straten teampresentatie: gedurende de feestweek streden de Zandtemer straten tegen elkaar in verschillende (sportieve) disciplines. Aan het begin van de kermisavond presenteerden de straten zich vluchtig waarna we snel weer verder konden met de ouderwetse kermisavond.

Zondag 2 juli

 • Dorpsbrunch: na zo’n feestavond moet er natuurlijk goed gegeten worden om aan te sterken voor de rest van de feestweek. Dit besloten bijna 300 Zandtemers te doen door aan te sluiten aan de langste tafel van het dorp tijdens de Zandtemer Dorpsbrunch. Van jong tot oud liet men zich de soep, broodjes, eitjes, kadetjes, fruit, jus d’orange, etc. goed smaken.

 • Vossenjacht: op de zondagmiddag deden er 118(!) kinderen mee met de vossenjacht in ons mooie dorp. Eerst de buikjes volgegeten bij de Dorpsbrunch en daarna kon men direct door naar de Spar, want daar was de start én finish. Het doel van de Vossenjacht? Letters verzamelen om daarmee het puzzelwoord te raden. De letters moesten worden opgehaald bij de verschillende vossen die in het dorp terug te vinden waren.

Maandag 3 juli

De maandagavond stond in het teken van een evenement dat terugkeerde na jarenlange afwezigheid; het Stratenvolleybaltoernooi. En dat dit mooie evenement werd gemist was duidelijk, want de sporthal was bomvol; op het veld, maar ook aan de balustrade en in de kantine.

The Serve had een uitstekend toernooi in elkaar gezet en dat betekende dat er vele partijen van 13 minuten werden gespeeld op de 4 velden. Even na 22:00 uur was de winnaar bekend; Pastoor Velzeboerstraat won in de finale van de Keinsmerweg.

Wij van het comité hoopten al het Stratenvolleybal weer jaarlijks terug te zien op de Zandtemer evenementenkalender! We mogen melden dat dit inderdaad gaat gebeuren en de datum wordt snel bekend gemaakt. Je kunt je straat nu wel al opgeven via theserve275@hotmail.com.

Dinsdag 4 juli

Dinsdagavond was het de beurt aan de darters van de straatteams. In totaal 76 deelnemers, uitkomend in poules van 3 of 4 koppels, gingen ‘los’ op de vele dartborden die klaarstonden in de zaal boven Multifit.

Pieter van der Weij gaf allen de opdracht om zo weinig mogelijk punten te gooien en op die manier onder de 275 punten te blijven. De eerste die dat aantal haalde, verloor de wedstrijd. Een leuke twist die ervoor zorgde dat de geoefende darters het moeilijk hadden tegen de minder geoliede dartmachines.

De winaarsfinale werd uiteindelijk gespeeld tussen de Tureluur en de Lepelaarstraat waarbij de Lepelaarstraat als winnaar uit de bus kwam. Gefeliciteerd Jan de Vries en Peter Smit!!

Woensdag 5 juli

 • Kinderspelen: het was de gehele Feestweek goed weer en dat hielp uiteraard om de Kinderspelen wederom een succes te laten zijn. De WBO had alles uitstekend voor elkaar met een grote stormbaan, waterglijbaan, flesvoetbal, stoelendans, etc. Was je moe? Dan kon je gratis snoepjes, chips en limonade halen en even bijkomen. De kinderen, maar ook de vele toeschouwers, vermaakten zich uitstekend deze woensdagmiddag aan de rand van ons mooie dorp.
 • Dynamic Tennis: Tja wat moet je dan gaan doen? Laten we Dynamic Tennis gaan spelen! Nou dat vonden meer mensen een goed idee, want 12 straatteams van gemiddeld 6 spelers streden in de Multitreffer om de punten. Dynamic Tennis was voor velen nieuw. Een combinatie van tennis, badminton en tafeltennis met een zachte ’tennisbal’. De winnaar van Dynamic Tennis was de Julianastraat, die ook nog eens de JOker (puntenverdubbelaar) hadden ingezet.

Donderdag 6 juli

 • Amstel Vrienden- en Stratenquiz: na alle sportactiviteiten was het de beurt aan de denksporters met een heuse quiz in De Jonge Prins. Vanaf 19:30 stroomde de zaal snel vol en kon elk team (26 viertallen) op zoek naar de aangewezen tafel. Na enkele technische momentjes kon de quiz, onder leiding van Ronald Bos en Don Schilder, van start gaan. Er werden 8 rondes gespeeld en daartussen werd 2x gepauzeerd. Winaars waren de Julianastraat, gevolgd door de Van Beusekomstraat en de Irenestraat.

Vrijdag 7 juli

 • Zandspelen / Schatgraven: ’t Zand heeft t. Dit werd wederom bewezen tijdens het zoveelste evenement uit de Zandtemer Feestweek. Dit keer waren het de kinderspelen bij GeelZwart met een overvloed aan water, zand en smurrie. Oftewel alle ingrediënten voor een geslaagd kinderfeest. Onder muzikale begeleiding van Jo van de VRO en met een flinke hoeveelheid limonade kon deze vrijdagmiddag door de grote opkomst van alleen maar blije kinderen niet meer stuk.

 • Lichtjestocht / Puzzeltocht: het hele dorp was geweldig mooi versierd en elke straat heeft zijn stinkende best gedaan om het eigen thema uit te beelden. Tijdens deze puzzeltocht van 5km liep het dorp uit om te genieten van al het moois en om ondertussen de puzzel op te lossen. De start was bij De Jonge Prins en er kon gestart worden tussen 19:00 en 21:00. Het was een gezellige, dorpse avond die in vele straten tot in de late uurtjes werd ‘nabesproken’.

Zaterdag 8 juli

 • Popup reddingsmuseum (rondvaart): Op zaterdag en zondag lag in het Noordhollands kanaal, ter hoogte van de Kazerne, het popup reddingsmuseum in de vorm van 2 historische reddingsvaartuigen; Dorus Rijkers en De Zeemanspot. Je kon meer te weten komen over deze vaartuigen en rondvaarten doen in het Kanaal. Voor iedereen hartstikke leuk om te bezoeken, te ontdekken en te ervaren. Dit werd dan ook veelvuldig gedaan.
 • 6Kamp: de 6kamp werd een 8kamp, zodat 16 teams konden strijden om de winst in het omgetoverde terrein van de ijsbaan. Ludieke spelen waren er opgesteld; grote puzzel, zeepbak, stormbaan en nog veel meer moois. Het weer was perfect; niet te zonnig, maar ook zeker niet te koud. De organisatie was uitstekend waardoor ook deze dag niet meer stuk kon. Er werd nagepraat en nagenoten in het zonnetje bij de WBO waarna iedereen huiswaarts keerde om zich voor te bereiden op de avond.
 • MultiEvents; Muzikale feestavond: de Multitreffer werd, sinds lange tijd, weer omgetoverd tot een muziekpodium en velen hadden zich al verheugd op deze avond met muziek van lokale DJ’s, een Zandtemer Surprise-band en uiteraard de Daredevils.

Zondag 9 juli

 • Popup reddingsmuseum (rondvaart): Zie bovenstaand bij zaterdag 8 juli.
 • Praalwagenoptocht: Wauw! Dat is 1 woord en dat beschrijft exact hoe het zondagochtend om 11:00u was. 21 Praalwagens (waarvan 18 vanuit de straten) vulden de wegen van ons dorp. Het was prachtig weer en dus waren zeer veel Zandtemers op de been om al dat moois te bekijken. Vele foto’s en video’s werden er geschoten en die zijn terug te vinden op Facebook. De jury had moeite met de beoordeling van de creaties, maar uiteindelijk werden de Ghostbusters (Grote weg / Nollenweg) als winnaar bestempeld. De 2e prijs was voor de Piraten van 2 straten (Oude Rijksweg / Molenpad) en de 3e prijs was voor de betoverende Harry Potter wagen van de Korte Bosweg.

 • Zomerkermis: de zakenclub ‘t Zand organiseerde op zondag de Zomerkermis. Dit moest op korte termijn geregeld worden, omdat de originele plannen geen doorgang konden vinden. Hier was echter niets van te merken, want het resultaat was fantastisch. Onder de brandende de zon kon iedereen (vooral de kinderen) genieten was de vele opblaasbare objecten waarin geklommen, maar ook vanaf gegleden of gesprongen kon worden. Er was een groot dartbord, een wipe-out spel en ook de stormbaan van de 6kamp werd ingezet. Omstreeks 15:30 werd er afgesloten, zodat iedereen zich kon klaarmaken voor de afsluitende avond.
 • De Woudrukkers: we snapten als comité dat de Feestweek er ondertussen wel in had gehakt en daarom startten we al op tijd met De Woudrukkers. Omstreeks 17:30 begon de band te spelen en dat stopte, met enkele pauzes, rond 22:15. Het weer was goed dus vele stonden buiten na te genieten, maar binnen werd er ook weer lekker gedanst. Iedereen beleefde deze afsluitende avond op zijn of haar eigen manier en dat is meer dan goed. Dank ook voor De Jonge Prins voor het opheffen van de eigenlijke 5 euro entree!
 • Prijsuitreiking Straatteams: Aan alles komt een eind en zo ook de Zandtemer Feestweek ter ere van 275 jaar ’t Zand. De straatteams hadden de hele week tegen elkaar ‘gestreden’ in verschillende disciplines. Uiteindelijk was het de Mauritsstraat die de eerste plaats in de wacht sleepte. Tweede was de Tureluur en derde was de Julianastraat.

Het was een bomvol programma, maar toch is het voorbij gevlogen! Vele vrolijke gezichten, geen wanklanken, fantastisch versierde straten, veel lol, bier en limonade, enthousiaste mensen (deelnemers en toeschouwers) en goed weer waren het ultieme recept voor de viering van 275 jaar ‘t Zand in de vorm van een heuse feestweek. Wij hopen dat we enkele evenementen vaker terug gaan zien de komende jaren.

Nogmaals dank aan iedereen die zijn of haar steentje heeft bijgedragen en wij wensen jullie een fijne vakantie (dat zullen jullie wel nodig hebben). Wij zijn weer terug in september met de volgende evenementen rondom 275 jaar ‘t Zand in de vorm van het grote 275 darttoernooi in de Multitreffer, het midzomervoetbaltoernooi bij GeelZwart en het straatgolftoernooi door het hele dorp.

Tot dan!!

Groet,

Comité 275 jaar ‘t Zand

 • Jo Linting
 • Bas Linting
 • Joris de Haan
 • Rob Deutekom
 • Betty van Graas
 • Nadine Opgelder
 • Quido van der Hulst
 • Jeffrey Bleijendaal

 


Programma 275 jaar ’t Zand

7 januari Opening feestjaar met nieuwsjaarsreceptie Multitreffer
14 januari Vinylparty met vele DJ-duo’s Gymzaal
25 februari Keeztoernooi De Jonge Prins
13 t/m 31 maart Fototentoonstelling (m.m.v. Dirk Smit, Marjo Vlaar, Ton van der Logt en André Sonderman) De Zandstee
18 maart Apenkooien 2.75 Gymzaal
27 mei Jeu de Bouletoernooi i.c.m. Visfestijn 2017 Multitreffer
4 juni Heel ’t Zand Bakt Molen de Hoop
17 juni Zandtemer Dictee Multitreffer
1 juli Feestweek – Opening feestweek (vlag hijzen en ballonnenwedstrijd) Kerkplein
1 juli Feestweek – Kinderplaybackshow De Jonge Prins
1 juli Feestweek – Kermisavond m.m.v. oud-Shoreline, oud-BBQ, etc. De Jonge Prins
2 juli Feestweek – Dorpsbrunch Dorpsplein
2 juli Feestweek – Wandel/puzzeltocht door het dorp met vossenjacht ’t Zand
3 juli Feestweek – Stratenvolleybal (straatteams) Multitreffer
4 juli Feestweek – Darten (straatteams) Multitreffer
5 juli Feestweek – Kinderspelen JV WBO
5 juli Feestweek – Dynamic tennis (straatteams) Multitreffer
6 juli Feestweek – (P)op naar het weekend quiz De Jonge Prins
7 juli Feestweek – Zandspelen / Schatgraven School
7 juli Feestweek – Wandeltocht van speeltuin naar speeltuin ’t Zand
7 juli Feestweek – Lichtjes tocht / avond / nacht ’t Zand
8 juli Feestweek – Zeskamp (straatteams) IJsbaan
8 juli Feestweek – Prijsuitreiking feestweek straatteams Multitreffer
8 juli Feestweek – Feestavond m.m.v. de Daredevils Multitreffer
9 juli Feestweek – Zomercarnaval (optocht, evenement) ’t Zand
9 juli Feestweek – Afsluiting zomercarnaval en feestweek De Jonge Prins
2 september Darttoernooi ’t Zand 275 Multitreffer
datum volgt Straatgolftoernooi ’t Zand
9 september Jaarlijkse pleinfeest aan de Keinsmerweg, met 275 jaar ‘t Zand als thema Plein
9 en 10 september Kunsttentoonstelling rk kerk
16 en 17 september Kunsttentoonstelling rk kerk
15 oktober Historische tour door ’t Zand met Dirk Smit ’t Zand
28 oktober Spooktocht Groteweg | Nollenweg
18 en 19 november KOPstemmen; Samenwerking Cees Langedijk en Popkoor ’t Zand De Jonge Prins
9 december Levend Monopoly Multitreffer
12 t/m 16 december Biljarttoernooi BolleNoord
30 december Grootse afsluiting van het feestjaar met een Zandtemer bal De Jonge Prins

Let op: de bovenstaande planning staat nog niet 100% vast en hier kunnen dus geen rechten aan ontleend worden!

 


Zandtemer Vlag

De Zandtemer vlag is te bestellen middels een email naar tzand275@gmail.com.
De standaard vlag kost 25 euro en de mastvlag 50 euro.
We doen ons best om de vlaggen ook te koop aan te gaan bieden in de Spar en Sigarenmagazijn Dignum.

 


Keez-toernooi zaterdag 25 februari 2017 in het kader van ’t Zand 275 jaar

 

Einduitslag:

1. Janny en Inge de Groot

2. Marian Nijssen en Tineke de Jong

3. Inge Ruijgrok en Romy vd Hulst

4. Betty v Graas en Cora v Wageningen

5. Sasja Schouten en Will v Trigt

6. Theo Schilder en Dick v Diepen

7. Carla Klaver en Jannie Jongejan

8. Linda en Martijn Tuinstra

9. Kees en Monique Kooijman

10. Freddy Prins en Yvonne Klanker

11. Arina Bleyendaal en Linda vd Hulst

12. Suzanne de Graaf en Simone Buter

13.Rob en Ellen Deutekom

14. Peter en Thea Burger

15. Nanda en Bert Groot

16. Anja Sijs en Jeannette

17. Joke en Ger Zutt

18. Annem. Schilder en Cora v Diepen

19. Elles Bakker en Yordi Dignum

20. Tom en Gre Deutekom

21. Malenka Ambuul en Nikki Maatje

22. Bas Linting en Ellen vd Ploeg

23. Wilco en Kees Sneekes

24. Judith Veul en Nadine Opgelder

25. Niels Tas en Erik Deutekom

26. Adri en Karin de Wit

27. Bas Veul en Hans Visser

28. Lida Dekker en Nelly Sier

29. Ria Deutekom en Wil Duineveld

30. Joop en Jane Bleijendaal

31. Marian Kleef en Annie Deutekom

32. Mirjam de Wit en Jetta Groot

33. Martin en Manoeska Verschoor

34. Rene en Miranda van Saaze

35. Theo en Bets Tas

36. Rick Hoekman en John v Woesik

37. Hans en Anja van Woesik

38. Suzanne Donker en Annem. Breed

39. Irene Schouten en Anne Linting

40. Jos Tesselaar en Marco Schilder

41. Gerard en Hilke Schagen

42. Jo en Rita Linting

43. Roos vd Klaauw en Wil Deutekom

44. Manon Schouten en Joyce Schilder

45. Loek en Riet Visser

46. Linda Klaver en Brian Tamis

47. Danielle en Sofie Bos

48. Jacq. Deutekom en Manuela Maatje

49. Marga Sneekes en Rini Knaapen

50. Klaas en Elma van Diepen

96

90

88

80

80

80

80

78

76

74

72

70

70

70

70

68

68

68

66

66

66

66

64

64

64

64

62

60

60

56

56

54

54

54

52

50

50

50

48

48

46

42

40

40

38

38

32

32

28

28

 

275 jaar ’t Zand

Het zal u niet ontgaan zijn, want we hebben het al eerder aangekondigd; ’t Zand bestaat in 2017 275 jaar en dat gaan we vieren. Er is een comité geformuleerd van 8 enthousiaste Zandtemers die de organisatie op zich hebben genomen. We zijn reeds enkele vergaderingen verder en we hebben zeker niet stil gezeten. Helaas kunnen we nog niet in details treden, maar houdt rekening met een feestjaar i.c.m. een heuse feestweek. Gedurende het jaar zullen we, in samenwerking met onder andere Zandtemer verenigingen en Stichting Stimulering Dorpsactiviteiten, evenementen organiseren in de vorm van sport, beweging, cultuur, entertainment, muziek, etc.

Het belooft een prachtig jaar te worden!

Uiteraard moet dit alles ook gefinancierd en officieel geregeld worden. Daarom is het comité ook aan de slag met subsidies, sponsoring en vergunningen. Wilt u weten wat we gaan doen en wanneer dat gaat plaatsvinden? We communiceren via verschillende kanalen, zoals de Sportvriend, deze website (www.tzand.info) en natuurlijk het het internet middels sociale media;

Facebook (https://www.facebook.com/tzand275), Instagram (https://www.instagram.com/tzand275/) en Twitter (https://twitter.com/tzand275).

De activiteiten op deze kanalen zal de komende intensiever worden, zodat u altijd op de hoogte bent. Heeft u vragen, wilt u helpen, wilt u sponsoren of op een andere manier bijdragen. Neem dan contact op middels de eerder genoemde sociale kanalen of tzand275@gmail.com.

Groet en tot snel,

Comité ’t Zand 275 jaar

Jo Linting (voorzitter)
Bas Linting (secretaris)
Jeffrey Bleijendaal (PR)
Joris de Haan
Betty van Graas
Rob Deutekom
Quido van der Hulst
Nadine van Diepen

 

FOTOGRAAF WICHARD VAN GRAAS
FOTOGRAAF WICHARD VAN GRAAS