Petitie tegen sluiting bibliotheken

Het is nog steeds mogelijk om de petitie tegen de sluiting van de bibliotheek in ’t Zand, Callantsoog en Tuitjenhorn te tekenen. Het college van de gemeente Schage stelt voor om veertig procent te bezuinigen op KopGroep Bibliotheken. De bibliotheek in Markt18 in Schagen blijft in dit voorstel gespaard, maar de vestigingen in Callantsoog, ’t Zand en Tuitjenhorn gaan dicht. “Zo worden de inwoners van de voormalige gemeenten Harenkarspel en Zijpe de dupe van de bezuinigingen”, aldus de directie van KopGroep Bibliotheken.

De bibliotheekdirectie heeft in kaart gebracht wat de maatschappelijke gevolgen van de verschillende bezuinigingsvarianten zijn. Daarbij zijn de ervaringen gebruikt met de jeugdbus die in de gemeente Hollands Kroon rijdt. “Het college kiest echter alleen op basis van de financiën, zonder het belang van goede bibliotheekvoorzieningen mee te wegen”, zegt de directie. De jeugdbus wordt straks ingezet op plekken waar de bibliotheken verdwijnen. “De ervaringen in Hollands Kroon leren echter dat de jeugdbus geen volwaardige vervanging is van een bibliotheek. Voor veel kinderen wordt het moeilijker om boeken te lenen. Uitwijken naar de bibliotheek in Markt 18 zal voor veel ouders geen optie zijn.”

Door bezuinigingen van de voormalige gemeente Zijpe heeft KopGroep Bibliotheken in 2012 de vestigingen in ‘t Zand en Callantsoog al moeten omvormen tot ‘onbemande bibliotheken’. Nu gaan deze bibliotheken helemaal dicht. Ook de bibliobus is al eerder wegbezuinigd en daardoor heeft de bibliotheek in Tuitjenhorn een regiofunctie gekregen. Veel leden uit onder meer Dirkshorn en Waarland maken nu gebruik van deze vestiging. “Als die bibliotheek ook dichtgaat worden al deze mensen en de leden uit Warmenhuizen en Tuitjenhorn op achterstand gezet ten opzichte van de inwoners van de stad Schagen. Straks is dit nog de enige plaats in de gemeente die een bibliotheek heeft. De vestiging in Tuitjenhorn wordt ook druk bezocht door scholen. Het verdwijnen van deze bibliotheek betekent een verschraling van de lessen leesbevordering, boekpromotie en mediawijsheid. En dat terwijl laaggeletterdheid algemeen onderkend wordt als een groot maatschappelijk probleem.” Inwoners van de gemeente Schagen die het niet eens zijn met de voorgenomen bezuinigingen op de bibliotheek kunnen hun steun betuigen door hier de petitie te ondertekenen of op www.kopgroepbibliotheken.nl of een handtekening te zetten in een van de bibliotheken.

Inmiddels hebben al veel bezorgde bewoners de petitie getekend. “Het zou toch zonde zijn als onze mooie en fijne bieb uit het dorp verdwijnt”, is een veel gehoorde opmerking.

Van Gerard Schagen kregen we onderstaande foto’s toegestuurd van onze mooi bieb en een gedicht die is geschreven door Irma Ooijevaar, dochter van Theo Ooijevaar.

 

 

DE BIEB

Cynici beweren dat-ie elk bestaansrecht mist

‘Een boek is zo belegen als het polygoonjournaal

Binnenkort leest iedereen nog louter digitaal

Als men nog de moeite neemt’, zo wordt azijn gepist

Wat is dus het nut van zo’n prijzig magazijn

Een opslagplaats met stellingen vol dode bomen

Daar is toch internet voor in de plaats gekomen

Waar je letters laadt met dertien in een dozijn?

 

Ik neem u mee naar dertig jaar geleden

Een rustig dorp, wat winkels en een kroeg

Een school, een harmonie, een voetbalploeg

En iedereen wist wat z’n buren deden

 

En toen verrees er in dat dorp een tempel

Een walhalla barstensvol met boeken

Kasten waar je eindeloos kon zoeken

En wat je meenam kreeg een datumstempel

 

Mijn zus had me zojuist in het mysterie ingewijd

Kriebelige tekens werden woorden

Een papieren avonturenwereld gloorde

Voorbij de grens van plaats en taal en tijd

 

Ik heb in spijkerbroek een kruistocht meegelopen

Was kind aan huis in Villa Kakelbont

Huilde toen Kruimeltje zijn ouders vond

En ging met Daantje mee fazanten stropen

 

Ik vrat me door de A, de B, de C

Al lezend verorberde ik karrenvrachten

Aan letters, verhalen en gedachten

Die draag ik nog altijd met me mee

 

De magie van duizend ruggen op een rij

Beduimelde bladzijden vol met ezelsoren

Waar zoveel lezers zich ooit in verloren

Zo’n schatkamer moet blijven, volgens mij

 

Irma Ooijevaar

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info