TERUGBLIK – Feestweek 275 jaar ‘t Zand

Het is toch bijna niet te geloven, maar de Feestweek van 275 jaar ‘t Zand zit erop. 9 Dagen lang stond het dorp op z’n kop en werd het uitgebreide programma afgewerkt. En wat was het een feest!!! Van de opening tot en met de afsluiting in De Jonge Prins; elk evenement heeft onze stoutste dromen overtroffen. Het was gezellig, gemoedelijk, fanatiek en nog veel meer…

Hieronder een korte samenvatting per evenement met hier en daar een foto. Voor meer foto’s en video’s moeten we je verwijzen naar onze Facebook-pagina: https://www.facebook.com/tzand275.

Voordat we starten met de samenvatting willen we echter eerst iedereen bedanken die hebben geholpen om deze feestweek tot stand te brengen. We gaan geen namen noemen, want dan gaan we mensen vergeten en dat willen we niet.

!!! BEDANKT ALLEMAAL !!!

Zaterdag 1 juli

 • Opening feestweek: de speech tijdens de opening van de feestweek door burgemeester van Kampen was vol lof over de Zandtemer ondernemers, de betrokkenheid van de vele vrijwilligers en aanhoudende opkomst van mensen uit ’t Zand en omstreken die elk evenement tot een succes maken. Zaterdag 1 juli werd het startschot gegeven door burgemeester van Kampen begeleid door het harmonieorkest van muziekvereniging Zijpe en een speciaal voor deze gelegenheid geschreven Zandtemer lied kon de Zandtemer vlag officieel gehesen worden. De feestweek was begonnen!

275 jaar feestweek terugblik 01

 • Kinderplaybackshow: direct na de opening van de Feestweek stroomde De Jonge Prins vol voor de Kinderplaybackshow. Verschillende acts streden om de felbegeerde prijzen die werden uitgedeeld door de vakkundige jury bestaande uit Jo (van de VRO) Linting, Juf Mieke en Jantine Prins. Een fantastisch begin van de feestweek.
 • Ouderwetse Kermisavond: allemachtig wat was het gezellig tijdens de ouderwetse kermisavond. Dat kon ook niet anders met de muzikale begeleiding van (oud)-bandleden van Shoreline en Bar-B-Q. Er werd eerst, onder het genot van een biertje, gekeken naar de band. Toen de eerste drankjes werden opgevolgd door meerdere drankjes schuifelden enkelen meer en meer naar voren om voorzichtig met de heupen te bewegen en uiteindelijk ontaarde het in een dansende, en zelfs nog roeiende, massa vooraan het podium. Foto’s en video’s zijn terug te vinden op Facebook… Oordeelt u zelf!
 • Straten teampresentatie: gedurende de feestweek streden de Zandtemer straten tegen elkaar in verschillende (sportieve) disciplines. Aan het begin van de kermisavond presenteerden de straten zich vluchtig waarna we snel weer verder konden met de ouderwetse kermisavond.

 

Zondag 2 juli

 • Dorpsbrunch: na zo’n feestavond moet er natuurlijk goed gegeten worden om aan te sterken voor de rest van de feestweek. Dit besloten bijna 300 Zandtemers te doen door aan te sluiten aan de langste tafel van het dorp tijdens de Zandtemer Dorpsbrunch. Van jong tot oud liet men zich de soep, broodjes, eitjes, kadetjes, fruit, jus d’orange, etc. goed smaken.

275 jaar feestweek terugblik 02

 

 • Vossenjacht: op de zondagmiddag deden er 118(!) kinderen mee met de vossenjacht in ons mooie dorp. Eerst de buikjes volgegeten bij de Dorpsbrunch en daarna kon men direct door naar de Spar, want daar was de start én finish. Het doel van de Vossenjacht? Letters verzamelen om daarmee het puzzelwoord te raden. De letters moesten worden opgehaald bij de verschillende vossen die in het dorp terug te vinden waren.

 

Maandag 3 juli

De maandagavond stond in het teken van een evenement dat terugkeerde na jarenlange afwezigheid; het Stratenvolleybaltoernooi. En dat dit mooie evenement werd gemist was duidelijk, want de sporthal was bomvol; op het veld, maar ook aan de balustrade en in de kantine.

The Serve had een uitstekend toernooi in elkaar gezet en dat betekende dat er vele partijen van 13 minuten werden gespeeld op de 4 velden. Even na 22:00 uur was de winnaar bekend; Pastoor Velzeboerstraat won in de finale van de Keinsmerweg.

Wij van het comité hoopten al het Stratenvolleybal weer jaarlijks terug te zien op de Zandtemer evenementenkalender! We mogen melden dat dit inderdaad gaat gebeuren en de datum wordt snel bekend gemaakt. Je kunt je straat nu wel al opgeven via theserve275@hotmail.com.

 

Dinsdag 4 juli

Dinsdagavond was het de beurt aan de darters van de straatteams. In totaal 76 deelnemers, uitkomend in poules van 3 of 4 koppels, gingen ‘los’ op de vele dartborden die klaarstonden in de zaal boven Multifit.

Pieter van der Weij gaf allen de opdracht om zo weinig mogelijk punten te gooien en op die manier onder de 275 punten te blijven. De eerste die dat aantal haalde, verloor de wedstrijd. Een leuke twist die ervoor zorgde dat de geoefende darters het moeilijk hadden tegen de minder geoliede dartmachines.

De winaarsfinale werd uiteindelijk gespeeld tussen de Tureluur en de Lepelaarstraat waarbij de Lepelaarstraat als winnaar uit de bus kwam. Gefeliciteerd Jan de Vries en Peter Smit!!

 

Woensdag 5 juli

 • Kinderspelen: het was de gehele Feestweek goed weer en dat hielp uiteraard om de Kinderspelen wederom een succes te laten zijn. De WBO had alles uitstekend voor elkaar met een grote stormbaan, waterglijbaan, flesvoetbal, stoelendans, etc. Was je moe? Dan kon je gratis snoepjes, chips en limonade halen en even bijkomen. De kinderen, maar ook de vele toeschouwers, vermaakten zich uitstekend deze woensdagmiddag aan de rand van ons mooie dorp.
 • Dynamic Tennis: Tja wat moet je dan gaan doen? Laten we Dynamic Tennis gaan spelen! Nou dat vonden meer mensen een goed idee, want 12 straatteams van gemiddeld 6 spelers streden in de Multitreffer om de punten. Dynamic Tennis was voor velen nieuw. Een combinatie van tennis, badminton en tafeltennis met een zachte ’tennisbal’. De winnaar van Dynamic Tennis was de Julianastraat, die ook nog eens de JOker (puntenverdubbelaar) hadden ingezet.

 

Donderdag 6 juli

 • Amstel Vrienden- en Stratenquiz: na alle sportactiviteiten was het de beurt aan de denksporters met een heuse quiz in De Jonge Prins. Vanaf 19:30 stroomde de zaal snel vol en kon elk team (26 viertallen) op zoek naar de aangewezen tafel. Na enkele technische momentjes kon de quiz, onder leiding van Ronald Bos en Don Schilder, van start gaan. Er werden 8 rondes gespeeld en daartussen werd 2x gepauzeerd. Winaars waren de Julianastraat, gevolgd door de Van Beusekomstraat en de Irenestraat.

Vrijdag 7 juli

 • Zandspelen / Schatgraven: ’t Zand heeft t. Dit werd wederom bewezen tijdens het zoveelste evenement uit de Zandtemer Feestweek. Dit keer waren het de kinderspelen bij GeelZwart met een overvloed aan water, zand en smurrie. Oftewel alle ingrediënten voor een geslaagd kinderfeest. Onder muzikale begeleiding van Jo van de VRO en met een flinke hoeveelheid limonade kon deze vrijdagmiddag door de grote opkomst van alleen maar blije kinderen niet meer stuk.

275 jaar feestweek terugblik 03

 

 • Lichtjestocht / Puzzeltocht: het hele dorp was geweldig mooi versierd en elke straat heeft zijn stinkende best gedaan om het eigen thema uit te beelden. Tijdens deze puzzeltocht van 5km liep het dorp uit om te genieten van al het moois en om ondertussen de puzzel op te lossen. De start was bij De Jonge Prins en er kon gestart worden tussen 19:00 en 21:00. Het was een gezellige, dorpse avond die in vele straten tot in de late uurtjes werd ‘nabesproken’.

 

Zaterdag 8 juli

 • Popup reddingsmuseum (rondvaart): Op zaterdag en zondag lag in het Noordhollands kanaal, ter hoogte van de Kazerne, het popup reddingsmuseum in de vorm van 2 historische reddingsvaartuigen; Dorus Rijkers en De Zeemanspot. Je kon meer te weten komen over deze vaartuigen en rondvaarten doen in het Kanaal. Voor iedereen hartstikke leuk om te bezoeken, te ontdekken en te ervaren. Dit werd dan ook veelvuldig gedaan.
 • 6Kamp: de 6kamp werd een 8kamp, zodat 16 teams konden strijden om de winst in het omgetoverde terrein van de ijsbaan. Ludieke spelen waren er opgesteld; grote puzzel, zeepbak, stormbaan en nog veel meer moois. Het weer was perfect; niet te zonnig, maar ook zeker niet te koud. De organisatie was uitstekend waardoor ook deze dag niet meer stuk kon. Er werd nagepraat en nagenoten in het zonnetje bij de WBO waarna iedereen huiswaarts keerde om zich voor te bereiden op de avond.
 • MultiEvents; Muzikale feestavond: de Multitreffer werd, sinds lange tijd, weer omgetoverd tot een muziekpodium en velen hadden zich al verheugd op deze avond met muziek van lokale DJ’s, een Zandtemer Surprise-band en uiteraard de Daredevils.

275 jaar feestweek terugblik 04

 

Zondag 9 juli

 • Popup reddingsmuseum (rondvaart): Zie bovenstaand bij zaterdag 8 juli.
 • Praalwagenoptocht: Wauw! Dat is 1 woord en dat beschrijft exact hoe het zondagochtend om 11:00u was. 21 Praalwagens (waarvan 18 vanuit de straten) vulden de wegen van ons dorp. Het was prachtig weer en dus waren zeer veel Zandtemers op de been om al dat moois te bekijken. Vele foto’s en video’s werden er geschoten en die zijn terug te vinden op Facebook. De jury had moeite met de beoordeling van de creaties, maar uiteindelijk werden de Ghostbusters (Grote weg / Nollenweg) als winnaar bestempeld. De 2e prijs was voor de Piraten van 2 straten (Oude Rijksweg / Molenpad) en de 3e prijs was voor de betoverende Harry Potter wagen van de Korte Bosweg.

275 jaar feestweek terugblik 05

 • Zomerkermis: de zakenclub ‘t Zand organiseerde op zondag de Zomerkermis. Dit moest op korte termijn geregeld worden, omdat de originele plannen geen doorgang konden vinden. Hier was echter niets van te merken, want het resultaat was fantastisch. Onder de brandende de zon kon iedereen (vooral de kinderen) genieten was de vele opblaasbare objecten waarin geklommen, maar ook vanaf gegleden of gesprongen kon worden. Er was een groot dartbord, een wipe-out spel en ook de stormbaan van de 6kamp werd ingezet. Omstreeks 15:30 werd er afgesloten, zodat iedereen zich kon klaarmaken voor de afsluitende avond.
 • De Woudrukkers: we snapten als comité dat de Feestweek er ondertussen wel in had gehakt en daarom startten we al op tijd met De Woudrukkers. Omstreeks 17:30 begon de band te spelen en dat stopte, met enkele pauzes, rond 22:15. Het weer was goed dus vele stonden buiten na te genieten, maar binnen werd er ook weer lekker gedanst. Iedereen beleefde deze afsluitende avond op zijn of haar eigen manier en dat is meer dan goed. Dank ook voor De Jonge Prins voor het opheffen van de eigenlijke 5 euro entree!
 • Prijsuitreiking Straatteams: Aan alles komt een eind en zo ook de Zandtemer Feestweek ter ere van 275 jaar ’t Zand. De straatteams hadden de hele week tegen elkaar ‘gestreden’ in verschillende disciplines. Uiteindelijk was het de Mauritsstraat die de eerste plaats in de wacht sleepte. Tweede was de Tureluur en derde was de Julianastraat.

275 jaar feestweek terugblik 06

 

Het was een bomvol programma, maar toch is het voorbij gevlogen! Vele vrolijke gezichten, geen wanklanken, fantastisch versierde straten, veel lol, bier en limonade, enthousiaste mensen (deelnemers en toeschouwers) en goed weer waren het ultieme recept voor de viering van 275 jaar ‘t Zand in de vorm van een heuse feestweek. Wij hopen dat we enkele evenementen vaker terug gaan zien de komende jaren.

Nogmaals dank aan iedereen die zijn of haar steentje heeft bijgedragen en wij wensen jullie een fijne vakantie (dat zullen jullie wel nodig hebben). Wij zijn weer terug in september met de volgende evenementen rondom 275 jaar ‘t Zand in de vorm van het grote 275 darttoernooi in de Multitreffer, het midzomervoetbaltoernooi bij GeelZwart en het straatgolftoernooi door het hele dorp.

 

Tot dan!!

Groet,

Comité 275 jaar ‘t Zand

 • Jo Linting
 • Bas Linting
 • Joris de Haan
 • Rob Deutekom
 • Betty van Graas
 • Nadine Opgelder
 • Quido van der Hulst
 • Jeffrey Bleijendaal

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info