Terugblik op Zijpe 400

In 1997 vierde de toenmalige gemeente Zijpe haar 400-jarig bestaan. Voor de viering van dit jubileum werd een aparte stichting opgericht, de Stichting Zijpe 400. Alle voorbereidingen resulteerden in een uitgebreid feestprogramma met meer dan honderd activiteiten verspreid over het hele jaar en in de verschillende Zijper kernen.

In december 1996 werden in een mooi uitgevoerde kalender, die door de basisschoolleerlingen huis-aan-huis werd bezorgd, alle activiteiten op een rijtje gezet. Begin januari werd, dankzij de winterse omstandigheden en een dag na de Elfstedentocht, de Zijper Schaatstocht verreden. Vervolgens was het bijna elk weekend raak tot en met de feestelijke afsluiting eind december in het dorpshuis in Sint Maartensbrug.

Heel veel activiteiten

Het werd een jaar met veel hoogtepunten. In mei bezocht koningin Beatrix de gemeente waarbij het Fluitschip uit Oudesluis bijzondere aandacht kreeg. Ze “opende” het kunstwerk over de Grote Sloot (de Stolpbrug) en ontving het derde deel van de geschiedschrijving van Zijpe van de hand van Jan Bremer. Een driedaags evenement in een feesttent langs de Grote Sloot, de feestweek in ’t Zand, veekeuringen in Sint Maartensbrug, volksspelen in de Stolpen, de Praalwagenoptocht met schitterende creaties. Kortom, te veel om op te noemen. En dat alles vastgelegd op foto en video door een team van fotografen. Alle deelnemers aan de activiteiten ontvingen een speciale herdenkingsmunt.

Waar en wanneer

Reden genoeg om na 25 jaar nog eens terug te kijken op dit jubileumjaar. In samenwerking met het Zijper Museum doen we dit op:

Zondag 13 november aanstaande vanaf 14.00 uur in het museum aan de Schagerweg in Schagerbrug. Inloop vanaf 13.30 uur met vrije toegang.

Aan de hand van video’s en foto’s kijken we er op terug. Ook zullen er allerlei materialen en voorwerpen uit dat jaar aanwezig zijn. Wellicht hebt u zelf, naast herinneringen, nog voorwerpen van toen bewaard waarvan het leuk is ze te laten zien en bespreken. Met de voorzitter van Stichting Zijpe 400, Henk Hijink, en de secretaris, Jaap van der Ploeg, blikken we terug op dit unieke jaar. Ook is er volop gelegenheid om herinneringen op te halen en uit te wisselen.

We heten u graag van harte welkom op zondag 13 november aanstaande.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info