Toren Grote kerk Schagen oranje verlicht tegen geweld tegen vrouwen

De torenspits van de Grote Kerk aan de Markt in Schagen is tijdelijk oranje verlicht. De actie vraagt aandacht om geweld tegen vrouwen en meisjes tegen te gaan.

In Schagen is de actie ontstaan op initiatief van de Soroptimistclub de Roos van Schagen. Wethouder Joke Kruit werkt er graag aan mee. Zij heeft gebouwenbeheer in het gemeentehuis aangespoord tot de aankoop van oranje filters. Hiermee wordt de torenspits aangelicht. De actie duurt tot en met 10 december. Dit zijn de ’16 Days of Action against Violence’.

Over de hele wereld vinden acties plaats. Op meerdere locaties in Noord-Holland doen gemeenten mee. Ook het provinciehuis in Haarlem kleurt oranje. Evenals kerken, molens, gemeentehuizen en andere opvallende gebouwen. De meeste lichten blijven branden tot en met 10 december. Zolang duurt de internationale campagne die “Orange the World” heet. Die is volgens de UN Women, onderdeel van de Verenigde Naties, nodig. Wereldwijd is aandacht tegen geweld tegen vrouwen en meisjes van belang. Ook in Nederland krijgt volgens de UN Women 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld.

Waarom oranje?
Oranje is de kleur van de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De kleur staat voor zonsopgang: de dageraad in een toekomst zonder geweld. Hoewel het een zwaar onderwerp is, wordt de campagne positief ingestoken. We laten zien dat geweld tegen vrouwen en meisjes nog overal ter wereld een groot probleem is, dat op alle niveaus actie vergt. Maar met de kleur oranje vieren we tijdens de 16 Days of Action die toekomst zonder geweld, die mogelijk is als we ons allemaal samen inspannen.

Op sociale media kan iedereen iets posten om aandacht te besteden aan de campagne Orange the World. Bijvoorbeeld foto’s in oranje kleding. De hashtag #OrangeTheWorldNL is hiervoor.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info