Valpreventie

Vallen is een veelvoorkomend probleem bij ouderen en vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid. Gezien de vergrijzing van de bevolking zal de omvang van dit probleem alleen maar toenemen. 1 op de 3 mensen boven de 65 valt minstens eenmaal per jaar en het aantal valincidenten stijgt naarmate men ouder wordt. Valincidenten kunnen gevolgen hebben op fysiek, psychosociaal en economisch vlak.

Daarom worden, als pilot in 2017, in de gemeente Schagen cursussen valpreventie georganiseerd om valincidenten te verminderen. De fysiotherapeuten van Revalidatie & Behandelcentrum Samen hebben de handen in elkaar geslagen om samen met de gemeente Schagen deze cursussen te verzorgen. In deze pilot faciliteert de gemeente Schagen 4 groepen van 10 deelnemers om, zonder eigen bijdrage, deel te nemen aan het valpreventieprogramma van Revalidatie & Behandelcentrum Samen.

Wat?

De cursus bestaat uit 9 activiteiten:

– individuele intake door een fysiotherapeut
-6 bijeenkomsten valpreventie onder begeleiding van fysio- en oefentherapeut
-huisbezoek door een ergotherapeut
– individuele eindevaluatie door een fysiotherapeut Per cursus is er plaats voor maximaal 10 deelnemers.
Tijdens iedere training wordt, naast een klein theoretisch gedeelte over onder andere valrisico’s, met name veel functioneel geoefend om mobiliteit, balans, loopvaardigheid en kracht te verbeteren. Na afloop van deze cursus is het de bedoeling dat de deelnemers deze oefeningen thuis blijven doen. En eventueel een vervolg geven aan de trainingen door zich op te geven voor een sport- of beweegactiviteit.

 

Voor wie?
Deelnemers dienen 65 of ouder te zijn, afgelopen jaar 1 keer of meer gevallen te zijn, en/of valangst te hebben. Om deel te kunnen nemen dient men 10 tot 15 minuten te kunnen lopen met of zonder loophulpmiddel (rollator of stok).

Waar en wanneer?
De cursussen Valpreventie worden aangeboden op verschillende plaatsen in de gemeente Schagen en zullen starten rond september van dit jaar. Wilt u meer informatie over wanneer en waar deze cursussen valpreventie plaatsvinden? Stuur dan een e-mail naar behandelcentrum@woonzorggroepsamen.nl

Kosten

Afhankelijk van uw polis vergoeden veel zorgverzekeraars vaak ook een groot deel van de kosten van het valpreventieprogramma. De fysiotherapeutische intake vooraf en de individuele intake achteraf kunnen in veel gevallen worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Het huisbezoek ergotherapie kan worden gedekt uit de basisverzekering.
Informeer bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een vergoeding.

De fysiotherapeuten van Revalidatie & Behandelcentrum Samen helpen u graag bij het inzichtelijk maken van de mogelijke vergoeding vanuit de zorgverzekering.

 

De kosten, die niet voor bekostiging door de zorgverzekering in aanmerking komen, worden in deze pilot vergoed door de gemeente Schagen. We maken de cursus valpreventie gratis, omdat voorkómen van een val voor veel mensen een enorm verschil maakt in de kwaliteit van leven. Als je lelijk terecht komt kun je jarenlang gezondheids- en mobiliteitsklachten houden. Dat gunnen we niemand. Daarom investeren we als gemeente graag in deze cursus. Voor de deelnemers levert dit een positief effect op hun kwaliteit van leven, voor de samenleving scheelt het een groot bedrag aan zorgkosten. Deze cursus is alleen gratis voor senioren woonachtig in de gemeente Schagen.

 

Informatie en aanmelden valpreventie cursus: 

U kunt iedere werkdag van 08.30 tot 12.30 uur bellen of mailen met vragen of opmerkingen naar:

T (0224) 21 11 49

E behandelcentrum@woonzorggroepsamen.nl

 

Lees meer over valpreventie op http://www.zorgvoorbeter.nl/ouderenzorg/valpreventie-ouderen.html

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info