Van meer naar meer: Tours of Qinghay Lake en Poyang Lake (2)

Een verslag van Tim van Engelen

Na de op zinderende hoogten verreden Tour of Qinghai Lake volgde ruim 1½ maand later het ‘kleine broertje’ rond het meer van Poyang in zuid-oost China. Ook hier mocht Adne van Engelen aan deelnemen als lid van de Duitse Bike-Aid formatie. Deze 11-etappes lange koers had een overwegend vlak tot heuvelachtig karakter met enkele uitschieters tot 700m hoogte. Het klimvermogen werd hier minder aangesproken dan rond het meer van Qinghay. Alleen in de 3e rit, met 1700m hoogteverschil in slechts 85km, konden de klimmers een verschil maken. De 2 tijdritten bleken verder het klassement te bepalen. De 1e en 2e etappe waren een prooi voor Adne’s ploeggenoten Lucas Carstensen en Jesse de Rooij.  In goede stemming werd aan de eerste en enige echte bergetappe begonnen. Hier maakte een groep van 13 renners het verschil door meer dan een minuut voorsprong te nemen op de overige renners. Adne kwam hierin tot op 6 seconden van de leider.

De ploegentijdrit de dag daarop had niet spannender kunnen zijn. Het verschil tussen de eerste acht ploegen bedroeg net 30 seconden.  De Bike-Aid formatie zette de snelste tijd neer met 12(!) seconden voorsprong op de nummer twee. Adne kwam hierdoor in de leiderspositie en mocht het prachtige blauwe shirt van de lijstaanvoerder de volgende etappes dragen.

De ploegentijdrit werd gewonnen met veel grinta . Adne  kwam in de leiderstrui.

 

Na vier min of meer vlakke etappes, waarvan de laatste weer werd gewonnen door Lucas van Bike-Aid, was er nog één etappe met geaccidenteerd terrein. Adne had de hoop zijn voorsprong van slechts 6 seconden te kunnen vergroten met het oog op de vlakke individuele tijdrit van de dag erna. Helaas kon deze etappe met 41,5 km/u gemiddeld worden verreden, wat aangaf dat er voor de klimmers weinig was weggelegd (bij de 3e etappe was dit 37km/u). De tijdrit de dag erna werd een prooi voor de ‘lomp’-sterke Oekrainer Oleksandr Golovash, die in 16km een minuut voorsprong wist te veroveren op Adne en daardoor aan de leiding kwam. De dag erop werd Golovash eindwinnaar en Adne eindigde op een (toch wel heel mooie) vierde plaats.

 

Rituitslagen en klassementen op:

https://firstcycling.com/race.php?r=4048&y=2019&k=stages

https://atresults.wixsite.com/attiming/topyl19

 

In de individuele tijdrit startte een gelaten Adne en raakte de leiderstrui kwijt (L).

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info