Verkiezingen in gewone taal

Woensdag 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Alle Nederlanders van 18 jaar of ouder mogen stemmen. Maar wat betekent dat voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die grote moeite hebben met taal en/of rekenen? Burgemeester Marjan van Kampen: “Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Dan is het bijvoorbeeld moeilijk om op te zoeken wat de politieke partijen willen of om een stembiljet te begrijpen. Daarom is er de Verkiezingskrant in gewone taal.”

 

Heldere informatie in begrijpelijke taal

De Verkiezingskrant is ontwikkeld zodat meer mensen goed geïnformeerd hun stem kunnen uitbrengen. De krant met heldere informatie in begrijpelijke taal is gemaakt door ProDemos in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven. De krant heeft het Keurmerk Gewone Taal dat is toegekend door Stichting Makkelijk Lezen. Dit betekent dat de informatieve krant begrijpelijk is voor veel mensen. De kranten liggen bij alle bibliotheken, horeca, dorpshuizen en in het gemeentehuis.

 Centraal tellen

Een dag na de verkiezingen telt gemeente Schagen op een centrale plaats de stemmen die op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Dit centraal tellen wordt in het dorpshuis Waarland, Kerkstraat 63, in Waarland gedaan en is openbaar. Burgemeester Van Kampen: “Ik nodig iedereen uit om hier een kijkje te komen nemen. De koffie staat klaar.”

 

Tellers gezocht voor het centraal stemmen op 21 maart

Voor het centraal tellen op 21 maart zoekt gemeente Schagen nog tellers. Inwoners die hier aan mee willen werken kunnen zich opgeven via https://www.driessen.nl/vacatures/stemmentellers-schagen-mv-9017

 

Meer informatie

Meer informatie over de verkiezingen en veelgestelde vragen staan op www.schagen.nl/verkiezingen.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info