Vernieuwing gemeentelijke monumentenlijst

De gemeente Schagen wil de gemeentelijke monumentenlijst actualiseren. Dit is nodig om goede toeristische routes en informatieborden te maken.

In de gemeente Schagen staan in totaal 143 gemeentelijke monumenten, 99 rijksmonumenten en 40 provinciale monumenten. De stad en dorpen van Schagen kunnen bijzonder trots op hun erfgoed zijn. De gemeente wil dit graag uitdragen. Met toeristische routes, goede informatiebordjes etc. wil de gemeente het verhaal van Schagen vertellen. De monumenten zijn hierin een belangrijk onderdeel.

De beschrijvingen van de monumenten zijn op dit moment niet meer actueel en soms ook niet volledig. Daarom begint binnenkort een inventarisatie. Het doel is meer informatie te verkrijgen over de bijzondere monumenten die Schagen rijk is. Met deze informatie worden de beschrijvingen aangevuld met actuele informatie en foto’s.

Een goede actualisatie van de monumentenlijst helpt ook burgemeester en wethouders. Als beter beschreven is wat waardevol is en wat niet, kan de gemeente beter advies geven bij verbouwingen aan monumenten. Op deze manier kan ook de subsidie beter worden ingezet. Eigenaren van monumenten kunnen namelijk subsidie krijgen van de gemeente voor de instandhouding van hun pand. Het moeten dan wel panden zijn die op de gemeentelijke monumentenlijst staan.

De actualisatie van de gemeentelijke monumentenlijst begint in maart. Architectuurhistoricus T. Haster en vastgoedadviseur M. Balledux beginnen hiermee. De monumenten worden in principe alleen vanaf de buitenzijde bekeken en gefotografeerd.

De gemeente ontvangt ook van de inwoners graag meer informatie over de verschillende panden in Schagen. Dit om de beschrijvingen zo volledig mogelijk te maken. Daarom vraagt de gemeente aan eigenaren van monumenten om meer informatie te geven over hun monument.

Hoe de monumenteninformatiebordjes eruit komen te zien, wordt later bepaald. Monumenteneigenaren worden hier dan uiteraard nog van op de hoogte gebracht.

Heeft u hier vragen over? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente, vragen naar Saskia Olivierse.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info