Vervals je ID bewijs niet en leen ‘m niet uit

Alle jongeren van 15 tot en met 18 jaar in dorpen en stad van gemeente Schagen krijgen deze week een flyer thuisbezorgd. Met deze flyer waarschuwt de gemeente hen voor misbruik van hun ID bewijs. Het blijkt dat ID fraude toeneemt, vooral in deze leeftijdsgroep. De gevolgen kunnen ernstig zijn, ook later in het leven.

Sinds de leeftijd voor de verkoop van alcohol van 16 naar 18 jaar is gegaan, zijn er signalen dat identiteitsfraude toeneemt. Dit speelt met name in het uitgaansleven. Het lijkt zo onbelangrijk om even je ID te veranderen of uit te lenen aan een minderjarige. Maar het is fraude. Het kan je een strafblad opleveren, zodat je geen verklaring onbesproken gedrag kunt krijgen voor werk of stage. Het kan een boete van 370 euro kosten en je kunt voor een paar jaar je paspoort kwijt raken, dus dan kun je niet op reis. Ook ouders weten dit meestal niet. Jongeren die hun ID in het gemeentehuis ophalen, krijgen voortaan de flyer mee.

Fake I.D.
Gemeente Schagen sluit aan op de landelijke campagne om jongeren te waarschuwen. In de campagne ‘Fake I.D.’ wijst de gemeente jongeren tussen de 16 en 22 jaar er op dat het gebruik van een vals ID bewijs verstrekkende gevolgen kan hebben. De flyers die de jongeren ontvangen en die onder andere ook onder horeca-etablissementen verspreid worden, wijzen op dit Fake I.D. en dat je strafblad, boete en gedoe van krijgt.

Met de campagne wil de gemeente jongeren bewust maken van de gevolgen van ID-fraude. Ook wil de gemeente benadrukken dat aan het Nederlandse paspoort en de identiteitskaart groot vertrouwen en waarde wordt gehecht. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. De betrouwbaarheid van deze documenten kan in de verdrukking komen door de schijnbaar onschuldige handeling van het even (uit-)lenen.

De rijkscampagne ‘Eerlijk over je ID. Daar kom je verder mee.’ loopt ook al enige tijd. Dit is een initiatief van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De campagne heeft als doel dat 80% van alle Nederlandse jongeren in de leeftijd van 16 tot 22 jaar in 2020 weet dat zij identiteitsfraude plegen als zij een ID lenen, uitlenen of vervalsen. En dat dit ernstige consequenties heeft.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info