Voorjaarsexcursie eendenkooi ’t Zand

Neem een kijkje achter de schermen van de eendenkooi in ‘t Zand en ontdek de geheimen van de kooiker tijdens de voorjaarsexcursie. Zondag 30 maart van 14.00 tot 15.30 uur kunnen belangstellenden voor het eerst dit jaar terecht in dit prachtige natuurgebied aan Keinsmerweg 47a.

Hoe krijgt de kooiker het toch voor elkaar dat eenden naar de eendenkooi trekken? Waarom is dat leuke hondje van de kooiker zo belangrijk? De eendenkooi is een bijzondere plek waar vroeger geen pottenkijkers mochten komen. Dat was de tijd dat de eenden werden gevangen voor de consumptie. Zo gingen er duizenden letterlijk ‘de pijp uit’. Tegenwoordig  krijgen ze een ring om de poot en worden weer losgelaten. Zo komen we meer aan de weet waar ze heen trekken. Tijdens de excursie brengen de deelnemers een bezoek aan de kooiplas. De gids van Landschap Noord-Holland legt uit hoe de kooiker de eenden van de plas in de vangpijpen lokt. Hij maakt daarbij handig gebruik van zogenaamde staleenden die het trucje kennen. Ze komen graag in de eendenkooi, want er is wat voor ze te halen! Naast eenden leven ook allerlei andere vogels in de eendenkooi, bovendien is het voorjaar altijd weer een mooie tijd om de natuur in te trekken.

Deelnemers aan deze voorjaarsexcursie worden ontvangen met een kopje koffie of thee. De kosten bedragen € 7,-, kinderen tot twaalf jaar betalen € 3,-. Beschermers betalen € 4,- en hun kinderen tot twaalf jaar mogen gratis mee. Aanmelden kan via www.gaatumee.nl. Bel voor meer informatie 088-0064455 (tijdens kantooruren).

Voorjaarsexcursie Eendenkooi
Zonder het kooikershondje lukt het niet om eenden te vangen (foto Johan Stuart)
Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info