Voorjaarsvergadering hist. ver. De Zijpe

Woensdag 24 april a.s. houdt de historische vereniging De Zijpe haar voorjaarsvergadering in de PKN-kerk in Schagerbrug. De aanvang is 20.00 uur. Entree voor leden met introducé is vrij, niet-leden betalen € 5,– p.p.
Na een kort huishoudelijk gedeelte zal dhr. Hans Nauta een lezing geven over de Luchtoorlog boven de Kop van Noord-Holland in W.O. II.

Het verloop van de luchtoorlog van 1940 tot 1945 boven de Kop van Noord-Holland werd vooral bepaald door de geallieerde bombardementen op doelwitten zoals Den Helder en De Kooy. Ter afleiding van deze aanvallen waren door de Duitsers schijnvliegvelden in de Wieringermeer en bij Groote Keeten aangelegd. Bij Huisduinen stond een grondradarstation ter ondersteuning van de Duitse nachtjagers. De regio werd daardoor al snel het toneel van neergeschoten geallieerde toestellen.

Tijdens de lezing wordt aandacht besteed aan deze aspecten, maar wordt ook ingegaan op diverse luchtoorlog incidenten in de voormalige gemeente Zijpe. Tevens wordt de aanwezigheid van het lichtbaken bij Callantsoog, radionavigatiesysteem bij Burgervlotbrug en de oefenplaats voor luchtafweer bij Petten aan de orde gesteld.
De lezing wordt ondersteund door een grote hoeveelheid nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal. (Hans Nauta doet al meer dan 25 jaar gedetailleerd onderzoek in binnen- en buitenlandse archieven naar alle aspecten van de luchtoorlog boven Noord-Holland)

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info