Waakzaam blijven, ook tijdens Hemelvaartsdag-weekend

Hemelvaartsdag belooft zonnig en warm te worden. Ook in het weekend is het waarschijnlijk mooi weer. Juist daarom waarschuwt gemeente Schagen iedereen om waakzaam te blijven. “Hou de anderhalve meter afstand en vermijd drukte,” vat burgemeester Marjan van Kampen samen.

Genieten van de zon in je eigen tuin blijft in deze corona-tijd nog het veiligst. Alleen: niet iedereen heeft een tuin. De behoefte om even eruit te gaan is groot. “Dat is logisch. Dat weten we eigenlijk wel. Er kan ook wel íets. De manier waarop onze inwoners en gasten zich gedragen is over het algemeen voorbeeldig te noemen,” zegt Van Kampen.

Welke handelingen horen bij veilig gedrag? In de eerste plaats het vaak wassen van de handen. Het in je eentje boodschappen doen (en niet met het hele gezin). Samen buiten zijn mag, mits er voldoende afstand kan worden gehouden. Het is verstandig om drukte te vermijden. Om altijd anderhalve meter afstand te bewaren. “Als je ziet dat het druk is en je kunt inschatten dat je die afstand niet kunt volhouden, ga dan weg,” zegt Van Kampen. In het openbaar vervoer is afstand houden moeilijk. Daarom is het alleen voor noodzakelijk vervoer. Bovendien is het dragen van een mondkapje daar verplicht. De rijksoverheid informeert over hoe je een mondkapje kunt maken: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2020/05/09/covid-19-niet-medisch-mondkapje

Het is niet de bedoeling dat veel mensen naar het strand gaan of naar een natuurgebied. Om drukte te vermijden, zijn er wel wat tips. Als je gaat wandelen in de natuur, doe dat dan zoveel mogelijk ’s morgens. Zoek vooral de ruimte op, dan kun je goed afstand houden. Er staan vaak borden ter plaatse met aanwijzingen. Of je nu lopend of fietsend ergens naar toe gaat: blijf er niet te lang. Als het te druk is, kun je beter naar een andere plek of naar huis gaan. De terrassen mogen op 1 juni open, met maatregelen zodat mensen afstand kunnen houden. Dat geldt ook voor terrassen op het strand, die zijn op Hemelvaartsdag en komend weekend nog niet open. Ook het sanitair niet.

De Veiligheidsregio en de gemeente krijgen vragen over het organiseren van feesten. Jammer maar helaas, alle evenementen en festivals en dus ook grote feesten mogen niet tot 1 september. Wat wel en (nog) niet kan wordt zo goed mogelijk aangeven op www.schagen.nl/coronavirus Daar staat ook de noodverordening met de aanwijzingen.. Gemeente Schagen wenst iedereen een mooie Hemelvaartsdag en een goed weekend. Samen sterk!

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info