Wereld Parkinsondag 11 april

Als Parkinsonverpleegkundige ga ik naar de mensen toe, zowel in het verpleeg- en verzorgingshuis als bij de mensen thuis.

Mensen met de ziekte van Parkinson of een Parkinsonisme hebben niet alleen lichamelijke klachten, ook in het lichaam gebeurt  veel zoals slaapproblemen, moeite hebben om dubbeltaken te doen zoals wandelen en een gesprek tegelijk voeren, lichamelijke ongemakken en nog veel meer. De klachten verschillen per mens. Dat dit voor de partner niet altijd even makkelijk is, wordt vaak niet erkend omdat zij tenslotte niet ziek zijn.

Naast het feit dat ik er ben voor de mensen die de ziekte hebben, ben ik er ook voor de mantelzorger als een uitlaatklep, of om even een hart onder de riem steken. Daarnaast geef ik ze advies of laat ik ze nadenken over alternatieven die er zijn zoals een dagbesteding voor hun partner om zelf even bij te komen.

Zo kwam ik ook bij Gré en Peter thuis. Peter heeft de ziekte van Parkinson en Gré heeft hem al die jaren bijgestaan. Ik vroeg aan Gré hoe en wanneer zij even tijd voor zichzelf neemt om te kunnen ontspannen. Zij gaf aan dat ze het fijn vindt om te schilderen en gedichten te maken. Vol trots liet ze mij haar gedichtenbundel lezen en schilderijen zien. Met toestemming mag ik een gedicht en een foto van één van haar schilderijen plaatsen.

Mooie zee

beschreven, geschilderd en bezongen

Eeuwig golvend eb en vloed

Vogels, schelpen

en kinderen aan de strandlijn

Het zoute water

ik heb het soms geproefd

Met de zon zo op de golven

’s avonds ook de maan

mooie zee, dank ik jou

voor je bestaan

 

 

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info