West Friese folklore afgelast, markt ingekort wegens hitte

Donderdag 25 juli gaat de West Friese folklore optocht in Schagen NIET DOOR, omdat het veel te warm zal zijn. Het gehele folklore-programma met dag van de klederdrachten is afgelast. De stichting West Friese Folklore heeft dit aangegeven, vanwege de voorspelde hitte. Ook de themamarkt op de Nieuwstraat is afgelast. De gewone markt gaat wel door, maar eindigt eerder.

In verband met de voorspelde hitte is bij diverse markten in het land besloten dat de marktlieden zelf mogen bepalen of ze eerder naar huis willen of niet. In Schagen kan dat niet, omdat op het marktterrein geen ruimte is voor tussentijdse verkeersbewegingen. Dat zou ook onveilig zijn. Wel is besloten om de markt vervroegd te eindigen, voor de middaghitte begint. Vers voedsel houdt het bij die warmte ook niet vol. Daarom eindigt de markt deze donderdag om 12.00 uur.

De stichting Westfriese Folklore heeft dit besluit moeten nemen, omdat de zomerse hitte tot een hoogtepunt zal stijgen. Het gevaar van oververhitting voor mens en dier is te groot. Daarom heeft het bestuur met pijn in het hart moeten besluiten tot totale afgelasting van de Westfriese folklore-activiteiten.

Voldoende drinken
Iedereen wordt aangeraden om ‘s middags verkoeling te zoeken in de schaduw/bij het water-zee. De hoofdmaatregelen voor iedereen bij grote hitte zijn: drink voldoende, draag dunne en beschermende kleding, gebruik zonnebrandcreme, zoek de schaduw op, probeer lichamelijke inspanning ’s middags te beperken, houd de woning koel en let extra op zorgbehoevenden.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info