Wethouder Van der Veek opent woensdag alvast Monumentendag

Woensdag 31 augustus begint Open Monumentendag al heel vroeg in onze regio. Vele monumenten zijn in het weekend van 10 en 11 september gratis toegankelijk. Wethouder Sigge van der Veek geeft op 31 augustus om 15.00 uur het startsein bij molen P. in Oudesluis/‘t Zand. Of eigenlijk krijgt hij het startsein, want met de overhandiging van de folder aan hem is Monumentendag geopend. Met een aanloopje van anderhalve week.

Een feestelijke opening kondig je van tevoren aan. In onze regio werken de gemeenten Heerhugowaard, Langedijk en Schagen samen om een vrolijke en leerzame Open Monumentendag te bieden. Dat kondigen zij op 31 augustus aan, met het leveren van de folder. Naast wethouder Van der Veek zullen ook de wethouders van de andere gemeenten een folder in ontvangst nemen. Daarnaast verzorgt kunsthistoricus en journalist Dorien Tamis een lezing over het thema van dit jaar.

Iconen en symbolen
Het thema van Open Monumentendag 2016 is ‘iconen en symbolen’. Dat zijn beelden en tekens met een bijzondere betekenis. In monumenten zie je ze overal: van binnen en van buiten, in ornamenten, in reliëfs, in schilderingen. De monumenten zelf kunnen ook iconische waarde hebben in het landschap of in de stad, zoals kerktorens en molens. Ze staan symbool voor onze cultuur en zijn verbonden met onze identiteit.

Molen bekijken
Tijdens de opening is Molen P gratis te bekijken. Van binnen en van buiten. Dat kan ook tijdens Open Monumentendag. Er zijn mensen aanwezig die iets over de molen kunnen vertellen. De molen is te vinden aan de Korte Ruigeweg 47 in Oudesluis. De molen ligt aan de noordwestkant van de weg tussen de Keinsmerweg en Oudesluis en is al van verre te zien.

Landelijk
De dertigste Open Monumentendag wordt landelijk geopend in Den Bosch. Vanwege het Jheronimus Bosch-Jaar 2016. Jeroen Bosch (1450 – 1516) is de beroemdste middeleeuwse schilder van Nederland. Hij heette eigenlijk Jheronimus van Aken, maar signeerde zijn schilderijen met ‘Jheronimus Bosch’ uit liefde voor zijn stad. Hij is bekend om eigenzinnige symboliek en verbeeldingskracht.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info