Wie verdient er een Koninklijk lintje in 2021?

De voordrachten voor een Koninklijke Onderscheiding zijn alweer welkom. Omdat de procedure veel tijd vergt, raadt de gemeente aan om nu aanvragen in te dienen.

Ken je iemand die een lintje verdient?
Bijna iedereen beantwoordt deze vraag met ‘ja’. Want overal in Nederland, dus ook in Schagen, zetten mensen zich voor vele doelen in. Vaak zonder eigenbelang, in alle bescheidenheid. De gemeente Schagen nodigt iedereen uit om kandidaten voor te dragen voor een Koninklijke onderscheiding in 2021. De Koninklijke onderscheidingen worden zoals elk jaar uitgereikt tijdens de ‘lintjesregen’, die is op de laatste werkdag (maandag t/m vrijdag) voor de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning.

Welke voorwaarden zijn er
Belangrijk bij een voordracht is dat de kandidaat zich minimaal vijftien jaar, minimaal 6 uur per week, als vrijwilliger inspant voor de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligers, initiatiefnemers of bestuursleden van een vereniging, club of een stichting met een ideëel karakter. Daarbij moeten de werkzaamheden belangeloos zijn verricht. De kandidaat moet van onbesproken gedrag zijn.

Lintjesregen of lintje op een ander moment
De jaarlijkse toekenning van de Koninklijke Onderscheidingen rondom Koningsdag wordt de Lintjesregen genoemd. Je kunt iemand ook voordragen voor uitreiking op een andere dag. Bijvoorbeeld bij een afscheid of jubileum, of een andere bijzondere gebeurtenis die te maken heeft met de activiteiten van de betreffende kandidaat.

Voordragen vóór 13 juli 2020
Het is belangrijk om op tijd in actie te komen, omdat de behandeling van een voorstel behoorlijk wat tijd kost. Informatie over de voordracht kun je opvragen door een e-mail te sturen naar kabinetszaken@schagen.nl. Ook kun je telefonisch contact opnemen met Matti Sanders bereikbaar op telefoonnummer 06 18350489. Zij kan in grote lijnen aangeven of de kandidaat in aanmerking komt voor een lintje. Voor de Lintjesregen 2021 moet je aanvraag vóór 13 juli bij de gemeente binnen zijn.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info