Wielen in ’t Zand – Afl. 4 – Arie Oostwouder

In ’t Zand en omstreken zijn verschillende pareltjes op 4 (en soms minder of juist meer) wielen te vinden. Deze voertuigen verschillen in kleur, grootte, leeftijd, staat, kilometerstand en nog veel meer. Fotograaf en verhalenverteller Dirk Smit gaat op bezoek bij deze Oude Koetsen en zorgt er zo voor dat we er allemaal van kunnen genieten…

Aflevering 4 – Arie Oostwouder – Legerwagen DAF YA328 (Dikke DAF)

Naam: Arie Oostwouder

In bezit van:
Legerwagen DAF YA328; ook wel de “Dikke DAF” genoemd.

Zo gekocht of zelf opgeknapt:
De wagen is in 1993 door Arie van een particuliere eigenaar gekocht in de staat waarin hij nu verkeert. Deze eigenaar had bij Domeinen een bod gedaan op een kavel en kreeg er een aantal in zijn bezit, waarna Arie dit exemplaar heeft gekocht.

Waar komt het voertuig vandaan:
Dit type legerwagen werd in 1952 door het Nederlands leger in gebruik genomen. In 1958 is het laatste exemplaar aan het leger geleverd. De aanduiding YA 328 staat voor: Y is militair voertuig, A is truck, 3 is tonnage klasse van het voertuig, 2 is versie van het voertuig en 8 is het aantal wielen. De aandrijving heet TRADO en is door DAF al voor de oorlog ontwikkeld en er werd ook patent op aangevraagd. Deze TRADO aandrijving werd ook als ombouwset op Ford en Chevrolet trucks voor het Nederlandse leger toegepast.

Waarom deze en wat trekt je erin aan:
Tijdens zijn militaire diensttijd, begin jaren ’60, had Arie te maken met deze legerwagen. Sleutelen, repareren, het geluid en de geur van 10 startende Dikke Daf’s tijdens oefeningen. Het is voor hem jeugdsentiment. En nog steeds wordt hij blij als hij de wagen start, het geluid hoort en de speciale geur opsnuift. De wagen is nu ruim 60 jaar oud, maar het starten is een fluitje van een cent. Het ermee rijden vergt wel wat kracht, er zit geen stuurbekrachtiging op, en ook hoe te schakelen, moet je weten. Je moet namelijk “dubbel klutsen”, dat is tussen het overschakelen de koppeling extra op laten komen.

Geschiedenis:
De Dikke Daf van Arie is in 1958 in gebruik genomen. Er staat 5000 km op de teller. Dit type werd begin jaren ’90  door het leger vervangen en heeft dus ongeveer 35 jaar dienst gedaan. In de loop van de jaren groeide dit type legerwagen (drietonner) uit tot een iconisch model.

Dit was het verhaal van de “Dikke Daf”, we komen nog een keer bij Arie terug, want hij heeft nog meer in petto.