Wielen in ’t Zand – Afl. 5 – Jan de Wit

In ’t Zand en omstreken zijn verschillende pareltjes op 4 (en soms minder of juist meer) wielen te vinden. Deze voertuigen verschillen in kleur, grootte, leeftijd, staat, kilometerstand en nog veel meer. Fotograaf en verhalenverteller Dirk Smit gaat op bezoek bij deze Oude Koetsen en zorgt er zo voor dat we er allemaal van kunnen genieten…

Aflevering 5 – Jan de Wit – Oldsmobile “Rat Rod”

Naam: Jan de Wit

In bezit van:
Oldsmobile “Rat Rod” uit 1936 met een 6 cilinder lijnmotor. Waar de schrijver dacht dat het een “Hot Rod” was, klopt dat dus niet. Een “Hot Rod” is lieflijker, glimt meer en ook mooi, zoals we een van de volgende keren gaan zien. Maar een “Rat Rod”is dus rauwer, vunziger en je kunt je haren alleen in zijn spiegels kammen.

Zo gekocht of zelf opgeknapt:
De basis is als auto zo gekocht, maar Jan heeft hem helemaal gestript en aangepast met allerlei onderdelen van andere auto’s en vrachtwagens. Ook de motor bleek niet goed meer en is vervangen door een gereviseerde ruilmotor. Het dashboard zit nu tegen het dak aan, de  versnellingspook is gemaakt van een oude nokkenas en ziet eruit als een kettingaandrijving van een motorfiets, kortom, niets is wat het lijkt.

Waar komt het voertuig vandaan:
Van oorsprong komt de Oldsmobile uit Amerika, Jan liep er tegenaan op een beurs in Rosmalen. Dit was wat hij wilde hebben en na wat onderhandelingen en inruil werd de koop gesloten.

Waarom deze en wat trekt je erin aan:
De vorm van de auto, de rondingen van de spatborden, het gehele model is een pracht. Bovendien kun je zelf van alles bedenken om de auto nog mooier en aantrekkelijker te maken. En dat is Jan goed gelukt.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info