Wielersucces voor Adne van Engelen

Een verslag van Tim van Engelen

Eind augustus wordt al 25 jaar de cyclosportive ‘Claude Criquelion’ verreden,  een gemengde wielerwedstrijd en toertocht over 165km. Het parcours gaat over de talrijk steile klims rond de bekende vakantieplaats La Roche in de Belgische Ardennen. In totaal wordt meer dan 3000m hoogteverschil overwonnen in 21 klims van één tot enkele kilometers lengte.

De wedstrijdrijders startten op de 26ste augustus om 9 uur; wat eerder dan de toerrijders, zoals dat ook bij de elfstedentocht gebeurt. Adne van Engelen had de wedstrijdversie al 5 keer verreden met twee keer een hele mooie 3e plaats. Na de ronde van Portugal begin augustus stond ‘de Criq 2017‘ met stip op het lijstje van meest geliefde koersen. Direct vanaf de eerste helling was het raak. Een grote kopgroep splitste zich af en werd door beulswerk van Adne en enkele sterke medevluchters tot 7 man teruggebracht. Na 120km, op de top van de Col de Rideux Nord na 2,5km klimmen bij 8%, zag Adne tot zijn eigen verbazing geen medevluchters meer naast zich. Na 5km volle bak was het gat zo groot dat deze geen direct zicht op Adne meer hadden. Omdat er geen serieuze klim in dit gedeelte van de wedstrijd was werden deze 20km de zwaarste van de koers: de 6 achtervolgers konden rijdend in waaierformatie elkaar steeds aflossen en daardoor veel zuiniger met hun krachten omgaan dan de solo rijdende Adne. Toch wist hij de voorsprong tot anderhalve minuut uit te bouwen. In de nog volgende 25 km met nog drie klims handhaafde hij de voorsprong en kwam na een solo van 45km dolblij over de streep.

Adne van Engelen 201708 - uitgelicht

De zondag erna was de verleiding groot om de terugweg, die langs Heerlen voerde, wat te vertragen en aan de Pijl van de Heerlerheide deel te nemen. Ondanks de 165km van de vorige dag bleek hij goed voorin mee  te kunnen in het 80 man sterke deelnemersveld. Het parcours van ruim 2 km, met twee hellingen voor totaal 500m klimwerk op de grote versnelling, werd 38 keer gerond. De 76 korte maar zware inspanningen zorgen ervoor dat de sterkste meestal wint. Na te overleven in het begin wist Adne zich later steeds beter voorin te handhaven. De renners sloten af met  twee moordende laatste ronden, waarna hij als derde finishte in dit klim-criterium voor elites en beloftes in Heerlen.

Adne van Engelen 201708 - 02

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info