Wielerverslag Adne van Engelen in april

Een verslag van Tim van Engelen

’t Zand ontmoet ’t Zand, de Po-vlakte in de Balkan? en onverwacht Turkije.

Na ruim 2 weken groepsleider op Mallorca bij het fiets-vakantie/training-bedrijf van Odwin Bink (met ook John Deutekom als gast(!)), was het tijd voor Adne van Engelen om aan de 4-daagse etappewedstrijd in de Balkan tussen Banjaluka en Belgrado deel te nemen.

In deze vlakke Servische landstreek was het zaak om de benen op spanning te hebben voor de razende vaart waarin de etappes werden verreden. Dit ging hem behoorlijk goed af ondanks zijn “lengte” van 1,63m en schamele 53kg. Met etappes van 150 tot 200km was het wel flink afzien, maar hopelijk een investering voor de wedstrijden die nog zouden volgen.

Na deze wedstrijd in de Balkan van 18 t/m 21 april, zou een week later een tweede etappewedstrijd in de Balkan worden verreden. Deze keer in Kroatië, met een aanzienlijker geschikter parcours voor Adne en zijn ploeg. Helaas ging deze wedstrijd niet door als gevolg van organisatieproblemen. Weer terug aan het werk in Rotterdam, kwam in later vooravond een dringend verzoek om zo snel mogelijk naar Turkije te gaan: een ploeg bleek afgezien te hebben van deelname aan de ronde van Mersin, die twee dagen later van start ging; Bike-Aid mocht die plaats innemen. Dit was een unieke kans om de gemiste ronde in Kroatië te doen vergeten. Dinsdagnacht was er gelukkig nog een vlucht vanuit Münster; om die te halen heeft zijn moeder die lange lange avond wel ruim 600km geplankt (inderdaad, die fitness-oefening).

De ronde van Mersin, van donderdag 25 t/m zondag 28 april, bood zeker kansen aan de Bike-Aid formatie. Met klims tot een uur kon hier verschil worden gemaakt door de klimmers Adne en Nikodemus Holler, terwijl glooiende gedeelten op het lijf waren geschreven voor de hardrijder Peter Koning. Na de wat vlakkere eerste etappe, wist de zeer talentvolle Aaron Grosser de 2e etappe te winnen nadat zijn ploeggenoten, onder wie ook Mr53[kg], een grote schifting hadden aangebracht in een klim van een uur. De dag erna was het nog groter feest: na voorbereidend sloopwerk op twee klims van een half uur liet Peter Koning op de laatste stijle helling iedereen achter zich. In het glooiende gedeelte erna maakte hij de minuut achterstand in het klassement ruimschoots goed en nam de leiding over.

De laatste etappe werd het peloton bij elkaaar gehouden en kwam de positie van Peter Koning niet meer in gevaar. Een heel mooi succes voor de ploeg in Mersin, waarbij Adne ook nog knap als 14e eindigde. Donderdag 2 mei start de 4-daagse Ronde van Mesopotamië, in het gedeelte van Turkije boven Irak.

Met 1,63m houdt Adne hier zijn ploeggenoot toch uit de wind door een van nature minder diepe zit.

Parcoursen en uitslagen op :
https://www.procyclingstats.com/race/banja-luka-belgrade-i/2019
https://www.procyclingstats.com/race/tour-of-mersin/2019
Aankomend: https://www.procyclingstats.com/race/tour-of-mesopotamia/2019/overview

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info