Informatie

EHBO vereniging ’t Zand is in 1951 opgericht. In die tijd was EHBO, vooral in het buitengebied, ook bedoeld voor “eigen gebruik” om bij een ongeval de eerste hulp te kunnen bieden.

Niet iedereen had in die tijd telefoon of een auto om snel hulp te kunnen halen. Dan moest men per fiets en/of bij verderop wonende buren die wel telefoon hadden de huisarts roepen.
Dit is tegenwoordig gelukkig met de telefoon en gsm een stuk gemakkelijker. Nu behoort bij een melding bij 112 de ambulance er binnen een aanrij tijd van maximaal 15 minuten te zijn.

De EHBO ’t Zand bestaat nu uit 25 leden, die met een enthousiaste kader instructrice, 7 á 8 herhalingslessen per jaar volgen om hun kennis en kunde optimaal te houden. Deze lessen zijn ook nodig voor de geldigheid van hun diploma. De gediplomeerde leden zijn vaak ”stand by” bij de evenementen in het dorp zoals b.v. de jaarlijkse wielerronde, de kermiscross en meerdere jeugd toernooien op het voetbalveld. Ook nemen wij deel aan de “Rampenoefening” van de Zijpe in samenwerking met de brandweer en politie en de andere Zijper EHBO verenigingen.

Jaarlijks wordt in samenwerking met de 5 andere EHBO verenigingen in de gemeente Zijpe een beginners cursus georganiseerd. Tijdens deze cursus leert men de eerste hulp bij ongevallen en verbandleer. Maar ook hartreanimatie en het bedienen van de AED.

Voor info:  
EHBO ver. ’t Zand
Elles Stuijt, secretaris
Van Beusekomstraat 11
1756 EC ’t Zand
Tel: 06-30369368